Als we op een zaterdagochtend zijn studio onder de rook van het Muiderpoort Station betreden is Kees Hoogeveen, een boomlange vent met een prachtige bos zilveren krullen, een tikje onrustig. Zijn filmische eerbetoon aan de onlangs overleden wetenschapper Paul van de Water heeft hij amper afgerond of verschillende volgende projecten dienen zich aan.

Journalist Jim Jansen en fotograaf Eddy Ellert begeven zich door Oost en komen bekende en onbekende buurtgenoten tegen. Deze keer Kees Hoogeveen, muzikant, filmer en creatief ondernemer.

Veel bewoners uit Oost kennen hem van zijn documentaire In het licht van Woltera van Rees, waarin hij medebewoners van de flat portretteerde omdat hij zich afvroeg wie nou precies zijn buren zijn?  De film ging in Pakhuis de Zwijger in première. Vervolgens werd hij uitgezonden door de VPRO en momenteel bereidt hij een avond in de Oba aan de Linnaeusstraat voor waar hij in april persoonlijk In het licht van Woltera van Rees zal gaan inleiden.

In zijn studio zien we verschillende beeldschermen, montageapparatuur en een kast vol dvd’s en zelfs nog videobanden met werk dat hij de afgelopen dertig jaar heeft gemaakt. We bekijken de trailer van Het geheim van de Nederlandse topcoach (2010) waarin hij topcoaches als Louis van Gaal, Ton Boot en Gerard Kemkers interviewde om uit te vinden waarom hun werkwijze zo succesvol was. Een paar minuten later neemt hij ons mee, althans op beeld, naar de kop van de Wibautstraat waar hij in 2008 het Amstelcampus festival organiseerde op de bouwplaats van het voormalige Wibauthuis.

Waar ben je momenteel mee bezig, vragen we hem terwijl hij ons een kop zwarte koffie –‘sorry jongens, ik heb geen havermelk-,’ voorzet.

‘Samen met Stadsdeel Oost maak ik de documentaire Stap voor Stap en leg ik vast hoe er gebouwd wordt aan een gezonde samenleving. Een niet eenvoudig project met velerlei invalshoeken, van buurtbewoners tot mensen in de politiek. Deze documentaire speelt zich af rond de moskee in de Transvaalbuurt en is hopelijk een opmaat om inhoudelijk een verdiepingsslag te maken.’

De koffie is op, Eddy wil zijn beelden gaan bewerken en net voor het vertrek wijzen we op de saxofoon in de hoek van de studio. ‘Ik maak al bijna mijn hele leven muziek, heb op het Museumplein in het voorprogramma van De Dijk gestaan en trad op North Sea Jazz op. Momenteel verzorg ik met het Artbeat Saxofoon Quartet een serie huiskamerconcerten. En ja, als buurtbewoners ons willen boeken, dan komen we graag langs. Gewoon even via de redactie een mailtje sturen.’