Home Dwars nieuws Mannendingen en vrouwendingen en alles er tussen in

Mannendingen en vrouwendingen en alles er tussen in

0

‘Wij hebben ook gendervrije toiletten’ meldt een bordje aan het begin van de nieuwe tentoonstelling What a Genderful World in het Tropenmuseum, over gender en geslacht. Hoezo is Nederland modern en ruimdenkend over genders? Wie had er gedacht dat India, al ver voor Nederland een derde genderoptie in het paspoort had staan? En dat in sommige delen van Mexico een derde gender, de muxe, heel normaal is in het straatbeeld?

Melissa Plomp | Foto Mario Patiño Sanchez (Model Lukas Avendaño, Muxhe) | Dwars

Aan het begin van de tentoonstelling hangen twee enorme boksballen. Een groep tienermeiden met hoofddoek op en bokshandschoenen aan staat er gierend tegen te meppen. ‘Waarom hangen er hier boksballen?’ vraagt er eentje zich af. Soms is het moeilijk om je mond te houden. Ik wijs naar de boksballen, een enorme aubergine en een taco. ‘Tieners zouden toch moeten weten waar die voor staan in emoji-taal? Piemels en vagina’s?’ ‘Ieuw!’ gillend trekken ze de bokshandschoenen uit en gaan er vandoor. De rust keert even weer op de expositie.

Confronterend
Kleine objecten en foto’s in vitrine’s blijken pareltjes van kennis. Zo leer je dat kammetjes, make-up en parfum op sommige plaatsen meer een mannending waren. Terwijl in landen als Noorwegen, Zweden, Israël, Noord Korea en Eritrea ook meisjes in dienst moeten bij het leger. In West Afrika hield een koning er vroeger zelfs een leger van Dahomey Amazones op na. Geen paardenmeisjes, maar gevaarlijke elite troepen.

De geslachtsdelen kunnen niet ontbreken op een tentoonstelling over gender en geslacht. Overal zie je piemels. Hoe groter, hoe beter. Kinderen rennen op een enorm vruchtbaarheidsbeeld af. ‘Oo nee, jakkes, kijk wat een enorme je-weet-wel!’ Ze wijzen naar de fallus van een kleine meter. Een moeder kijkt beschaamd om zich heen. ‘Ssst!’ Zo snel mogelijk loodst zij hen naar de zaal met de boksballen. Veel minder confronterend…

Naar vagina’s moet je beter zoeken tussen de objecten. Daaruit blijkt maar weer dat sommige dingen van alle tijden én plaatsen zijn: piemels zijn stoer, vagina’s zijn taboe. Jongetjes worden op Iraanse baby-foto’s in hun volle glorie getoond. Hoera, er zit een piemel aan! Meisjes dragen kleertjes en zijn voor de foto voorzien van mascara en lippenstift. Op foto’s uit Iran van rond 1900 is te zien dat de mannen er graag gladgeschoren en genderneutraal uitzagen. De vrouwen daarentegen waren voorzien van dikke, borstelige wenkbrauwen. Lichaamshaar was voor vrouwen een schoonheidsideaal. Het kan verkeren.

Bad vol borsten
De tentoonstelling laat zien waardoor gender en geslacht worden bepaald: kleding, kleur, speelgoed, rituelen, gedrag en zelfs taal. Wist je dat mannen en vrouwen in de Ierse gebarentaal een verschillend woord-gebaar gebruiken voor Pasen? En dat er veel minder bekend is over overgangsrituelen voor vrouwen dan voor mannen, omdat die ontoegankelijk waren voor de meestal mannelijke wetenschappers? Dat er in Pakistan een tekenfilmserie bestaat over een ongesluierde juf, die als superheldin in burka het vrouwenonderwijs redt? En dat bij sommige culturen de macht bij de vrouw ligt?

Afgezien van het bekijken van de vele prachtige kunst- en gebruiksvoorwerpen, valt er ook veel te doen voor de
bezoeker. Maak een fotoshoot van je stoerste vrouwelijke of meest sexy mannelijke poses, kijk liggend op zitzakken naar een luchtbioscoop, borduur een ‘genderful’ symbool, of duik in een bad vol borsten om die ideale Instagram-foto te maken.

What a Genderful World is een tentoonstelling om je te laten verbazen, te lachen en veel van te leren. En misschien ook wel om je jezelf de vraag te laten stellen wie en wat je zelf nou precies bent.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 23 augustus 2020.
Tropenmuseum, dinsdag t/m zondag 10.00 uur – 17.00 uur.