Home Overzicht Marathon zet op 20 oktober Oost weer op z’n kop

Marathon zet op 20 oktober Oost weer op z’n kop

0

Het grootste sportevenement waar Oost mee te maken heeft is ongetwijfeld de Amsterdam Marathon. Op zondag 20 oktober passeren ruim 40.000 lopers onder meer het parcours door het oostelijk deel van deel stad. Onder hen weer veel deelnemers uit de buurt. Moedig ze aan!

Atletiek

Amsterdam Marathon
20 oktober

Ongetwijfeld zullen de Ethiopische atleten weer goede prestaties neerzetten. Bij de vrouwen is de kans groot dat Tadelech Bekele voor de derde keer zal winnen. Het hardloopwonder uit Ethiopië schreef al geschiedenis in Amsterdam door de afgelopen twee edities met overmacht te winnen. Een derde zege kan nog meer glans krijgen als ze het parcoursrecord van 2.21.09 verbreekt. Oud-wereldkampioen Linet Masai is een geduchte tegenstander van Bekele. De Keniaanse is ook in de race om de snelle najaarsmarathon in Amsterdam op haar naam te schrijven.

De topatleten Ayele Abshero, Solomon Deksisa en Tadu Abate gaan strijden om de winst bij de mannen. Het Ethiopische drietal gaat proberen om het zeer scherpe parcoursrecord van 2.04.06 aan te scherpen. Abshero is op papier de snelste met een toptijd van 2.04.23. Deksisa kwam vorig jaar als derde over de finish in het Olympisch Stadion van Amsterdam in 2.04.40. Tadu Abate won dit voorjaar de Hamburg Marathon.

De TCS Marathon vooral lopers aan die de hele marathon aandurven. Het parcours bestaat uit een ronde door onder andere het centrum van Amsterdam. Het parcours gaat vanaf de Stadionweg via Churchilllaan, Rijnstraat en Utrechtsebrug over de Amstel. Vervolgens door Oost. Het parcours van de halve marathon, de grootste van Nederland, is voor een deel gelijk aan dat van de hele marathon.

Ook dit jaar zijn er weer drie populaire Echo Mini Marathons van 1 kilometer voor kinderen uit de buurt. Deze kilometerloop voor kinderen tot en met 12 jaar wordt in Oost gehouden op de Radioweg bij het Galileïplantsoen. Inschrijven kan ter plekke vanaf 9.00 uur, de warming-up is om 10.15 en het startschot om 10.30 uur. De kosten zijn een euro per deelnemer. De hele opbrengst komt ten goede aan het Jeugdfonds Sport Amsterdam. Na afloop kunnen de kinderen meteen de Nederlandse en Internationale toppers van de Amsterdam Marathon aanmoedigen.

Langs het parcours kun je aanmoedigen en het spektakel langs zien lopen. Maar de marathon is ook live te volgen op Eurosport 1 van 09.25 tot 12.00 uur, op NH en AT5 en op Ziggo Sport. Daarnaast besteedt ook NOS Studio Sport aandacht aan het sportevenement. Je bent dan niet de enige die kijkt. Wereldwijd is de TCS Amsterdam Marathon te zien bij 120 tot 190 miljoen huishoudens in 190 landen, met live uitzendingen in Europa, Afrika, USA, Brazilië, China en een groot gedeelte van Azië en Australië.