Home Dwars nieuws Marathonman voor het goeie doel

Marathonman voor het goeie doel

0

Marc Wiewel is Mister KiKa. Hij organiseert loterijen, veilingen en pubquizen. Hij verkoopt loten en zamelt in via statiegeldzuilen bij AH supermarkten. En via Run for KiKa Marathon loopt hij marathons om aandacht en geld te verzamelen voor het onderzoek naar kinderkanker.

Jan Molenaar | Foto Frank Schoevaart | Dwars

‘Ik ben altijd onder de mensen en soms weten die mensen mijn naam niet eens, maar noemen ze me KiKa of Mister KiKa,’ vertelt Marc. KiKa is overigens de populaire benaming voor de stichting Kinderen Kankervrij. Deze organisatie faciliteert onderzoek naar kinderkanker en streeft er naar het genezingspercentage van kinderen met kanker te vergroten.

Dit jaar zou Marc de marathon van Boston lopen voor KiKa, maar ook dit evenement is afgelast vanwege de coronapandemie. In plaats daarvan organiseert de Boston Athletic Association een virtuele marathon. Marc: ‘Dat betekent in mijn geval dat ik op 13 september van Amsterdam naar Amersfoort (46 km) zal lopen.’

Sportman
Op de lagere school en later op de Mavo aan de Linnaeushof waren Marc en ik klasgenoten. Hij was van kinds af aan een fanatiek sporter. Op het schoolplein van de Lidwinaschool was hij altijd aan het voetballen met een tennisballetje. Al jong ging hij tennissen en bij VVGA werd hij een aantal keren clubkampioen.

‘Ik begon pas serieus met lange afstand hardlopen toen ik 47 jaar oud was.’ Na een paar marathons kwam Marc in aanraking met KiKa, het onderdeel dat lopers werft en begeleidt om marathons te lopen en ze stimuleert om inkomsten te genereren.

Wereldwijd zijn er 6 marathons benoemd tot Major Marathon: New York, Tokio, Londen, Berlijn, Chicago en Boston dus. Marc liep er vijf van de zes en zou dit jaar zijn Six Star Finisher status bereiken in Boston toen corona roet in het eten gooide. De virtuele marathon naar Amersfoort telt niet voor de Six Star Medal maar volgend jaar krijgt Marc hopelijk wel de kans op die onderscheiding. ‘Maar voor mij gaat het vooral om anderen en dat ik me kan inzetten voor de goede zaak.’

Enthousiast vertelt hij verder: ‘Meerdere malen liep ik met foto’s van kinderen die ernstig ziek waren op mijn shirt. Dat was voor de ouders een enorme morele support.’

Inzet en overtuiging
Voor de loterij en de veiling is Marc constant aan het netwerken met ondernemers. Ieder bedrijf stelt de prijzen gratis ter beschikking. Zo zijn er gesigneerde Ajax shirts te scoren, diverse hotelovernachtingen, een biertour bij Poesiat & Kater of heel veel andere waardebonnen. Loten zijn te koop bij meerdere ondernemingen in Oost, waaronder De Lachende Gulden, Café Pleinzicht, Run Inn, IJscuypje en Java Bookstore.

Marc organiseert binnenkort ook een pubquiz rondom Johan Cruijff. De quiz zal belangeloos worden gepresenteerd door Auke Kok, bekend van zijn biografie over Cruijff en zijn optreden in de talkshow van Dwars. Bezoekers betalen 14 euro om mee te doen en uiteraard gaan alle inkomsten naar KiKa. De prijzen zijn allemaal gerelateerd aan deze grootste voetballer.

‘Het genereren van fondsen voor het goede doel gaat me redelijk gemakkelijk af,’ bekent Marc, ‘KiKa heeft nu eenmaal een zeer hoge gunfactor. En ja, ik ben erg volhardend en enthousiast.’ Hij schat dat hij vanaf 2015 al zo’n 90.000 euro bijeen heeft vergaard.

Op 13 september zal Marc zijn enige marathon van 2020 lopen, hij zal starten op de Dappermarkt. Via de Eerste van Swindenstraat en Javastraat gaat hij op weg naar Amersfoort. Aanmoedigingen zijn uiteraard heel erg welkom. En natuurlijk is het ook een goed idee om loten te kopen voor de loterij!

Meer informatie over KiKa, het lopen van marathons voor KiKa en Marc Wiewel www.runforkikamarathon.nl