Home Overzicht Overnachten op een indoor camping in een bedrijfspand

Overnachten op een indoor camping in een bedrijfspand

0

Op het bedrijventerrein Overamstel – bij de Makro – opende eind augustus een nieuw ‘hotel’. In een pand waar eerder de Buurtboer zat en daarvoor een grote vleesverwerker met koelcellen, staan nu opgepimpte caravans, strandhuisjes en een enkele pipowagen. Een voordeel: het regent er nooit.

Anne-Mariken Raukema

Initiatiefnemer is Willem Megens, die graag klassieke auto’s en caravans opknapt. Samen met Bob Kuijs runt hij het nieuwe hotel dat eigenlijk in Duivendrecht ligt, maar ‘als in Oost’ wordt bestempeld. Duivendrecht is gemeente Ouder-Amstel, die zeggenschap heeft over het gebied, terwijl Amsterdam grondeigenaar is. Dat maakt veel dingen ingewikkeld, maar niet het afgeven van een horecavergunning. Beide mannen hadden dus geen last van de Amsterdamse hotelstop. Wel van een lange procedure op de vergunning voor vijf jaar te krijgen. Met deze cross-over tussen hotel en camping had niemand ervaring. Je logeert in een caravan, maar je bent niet buiten.

Zakenlui gaan Outside inn ontdekken
In Bonn zag Megens eerder een vergelijkbaar initiatief. Geen camping waar je met je rol toiletpapier door de regen moet, maar een slaapruimte voor twee personen met droog kunstgras voor de deur en goede sanitaire voorzieningen. Niet voor niets zochten ze in (en rond) Oost naar een geschikte locatie. Kuijs, die zelf in Oost woont, roemt dit deel van de stad om zijn veelzijdigheid. Ervaring van de oosterburen leert dat er ook zakenmensen overnachten. Vooral het type dat nu in een soort keurslijf zit en goede herinneringen heeft aan een back packperiode. Dat sentiment krijgen ze terug, maar nu met een goed bed, vloerverwarming en een schone douche en wc. De eerste zakenlui moeten Outside inn hier nog ontdekken.

Vergunning voor vijf jaar
Bovenop de zwarte gevel van het bedrijfspand uit 1960 staat een oude hippiecaravan. Binnen – een totale oppervlakte van 1.000 vierkante meter – zijn de industriële looks gedeeltelijk bewaard gebleven. Bij binnenkomst lonkt een groene grasmat, maar deze is wel van plastic. Kuijs: ‘Nee, dit is niet duurzaam. Dat was wel wat we wilden en ook een eis van de gemeente. Omdat we een vergunning kregen voor vijf jaar en niet voor tien jaar, hebben we de ambitie naar beneden moeten bijstellen. Wel winnen we warmte terug, recyclen we oude caravans en hergebruiken we materialen.’

Alleen alcoholvrij bier
Omdat de caravans klein zijn, en de bedden relatief groot en luxe, blijft er nauwelijks ruimte over voor een kastje – laat staan een zitje. Maar de indoorcamping is ook niet bedoeld om er overdag te verblijven. Het hotel richt zich op stellen, gezinnen en groepen, niet op de ‘down town tourist’, die naar de stad gaan. Voor de coronapandemie was het idee dat driekwart van de gasten uit het buitenland zou komen, nu komt dat deel uit eigen land. Om grote groepen Engelsen die zich klem zuipen te weren, wordt alleen alcoholvrij bier geschonken. Dat scheelde ook weer gedoe met een horecavergunning om alcohol te mogen schenken.

Iets extra’s voor de toerist
Het nieuwe hotel ligt aan de Ellermanstraat 31, op loopafstand van metrohalte Van der Madeweg. Volgens de initiatiefnemers een ideale ligging. Door het samenstellen van twee fietsroutes langs bekende en minder bekende plekken in Oost, hopen ze de toerist wat extra’s te bieden. Een route doet Park Somerlust, de Ringvaart, Frankendael, Linnaeushof, het Nieuwe Diep, het Joods Cultureel Kwartier en de Amstel aan. De andere leidt de stad uit, door het groen en langs het water naar Botshol.

De kosten voor een tweepersoonskamer in het weekend en non-refundable, ofwel betaald is betaald, bedragen 79 euro per nacht. Booking.com en Expedia bieden deze (refundable) aan voor 30 euro meer. Omdat de loop er door de week nog niet echt in zit, overwegen beide mannen het midweektarief naar beneden bij te stellen.

Check outsideinn.nl