De bouwwerkzaamheden in de Sluisbuurt zijn in volle gang. Aan de zuidzijde komt een woontoren van ruim zeventig meter hoog die beeldbepalend wordt voor bewoners van Sporenburg, het Cruquiusgebied en het Borneo- en KNSM-eiland. Voor IJopener aanleiding om te spreken met Tijmen Polman en Myriam Zuidervaart, die als projectleider en communicatieadviseur betrokken zijn bij de ontwikkeling.
Ruben Cardol | Illustratie Bouwenvelop Amsterdam
De tender voor kavel 1-c sloot op 28 april. Volgens het document met gemeentelijke ambities voor dit kavel moet de geplande woontoren ‘een markante verschijning met eigen architectonische expressie’ worden. Alleen, voor het oplichten van een tipje van de sluier komt de IJopener helaas te vroeg. Tijmen Polman legt uit dat ‘in dit stadium nog geen ontwerp wordt gevraagd. De visie van de projectontwikkelaars is bepalend.’ Vanwege de moeilijke marktomstandigheden werd er met enige spanning uitgekeken naar de sluitingsdatum, maar de negen inschrijvingen stemmen tevreden.
‘Op basis van een voorselectie maakt de jury op 2 juni bekend welke drie partijen doorgaan naar de volgende ronde.’ Bij de beoordeling worden punten toegekend voor woonkwaliteit, duurzaamheid en verbinding met de openbare ruimte, zoals het aangrenzende plantsoen. De volgende fase, die 8 september sluit, vereist een eerste schets, maar pas op 9 november wordt het winnende ontwerp onthuld.
Het woonprogramma van de hele Sluisbuurt omvat ongeveer 40% sociale huurwoningen, maar kavel 1-c draagt hier niet aan bij. Wel valt minimaal 30% van de woningen van het kavel in de middeldure huur, met een oppervlakte van ten minste zeventig vierkante meter. Myriam legt uit dat de huurgrens voor dit segment in Amsterdam is vastgesteld op maximaal € 1175,72 per maand. ‘Deze geldt voor 2023 en kan binnen een bepaalde bandbreedte nog stijgen.’ Tijmen voegt toe dat voor dit segment de Amsterdamse wetgeving in veel gevallen strengere eisen stelt aan ontwikkelaars dan de huidige wet- en regelgeving.
De rest van de woningen wordt verkocht of aangeboden als vrije-sectorhuur. Van de ontwikkelaars wordt daarnaast creativiteit gevraagd voor de invulling van de ruimtes op de begane grond. Vanuit de stad bezien ligt de achterzijde van kavel 1-c aan de Rudy van Dantzigstraat, de centrale straat die de nieuwe buurt doorkruist en verbindt met de Zuiderzeeweg. Hier is ruim 1200 vierkante meter beschikbaar voor niet-woon-functies. Voor kavel 1-c zit een gezellige buurtkroeg of pizzeria er helaas niet in: er is geen horecavergunning voor het pand.