Home Dwars nieuws Martijn Sandberg in Talkshow Dwars door Oost in de Jungle

Martijn Sandberg in Talkshow Dwars door Oost in de Jungle

0
Foto Peter Cuypers

In alweer de eenendertigste aflevering van de enige echte talkshow van Oost Dwars door Oost in de Jungle is Martijn Sandberg één van de gasten. Hij is de man achter het opmerkelijke taalkunstwerk U bevindt zich hier. De talkshow is op donderdag 13 februari in Jungle Amsterdam, begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Sinds enkele weken staan langs de Ringvaart, verdeeld over de Oranje-Vrijstaatkade tussen Grand Café Genieten en Brouwerij Poesiat & Kater, ruim twintig witte betonnen zuiltjes. Tezamen vormen ze U bevindt zich hier, het kunstwerk dat Martijn Sandberg maakte in opdracht van het stadsdeel. Op de bovenkant van ieder zuiltje is een tekst uitgehouwen in een hoekig lettertype dat sterk doet denken aan de typografie op Amsterdamse School-architectuur.

Ook de teksten hebben een historisch karakter: ze zijn stuk voor stuk uitgesproken of geschreven door Amsterdammers die in de twintigste eeuw op de een of andere manier belangrijk waren voor Amsterdam-Oost. Sommige citaten, zoals ‘In geouwehoer kun je niet wonen’ van voormalig PvdA-wethouder Jan Schaefer, zijn tamelijk bekend. Anderen hebben een veel obscuurder achtergrond; waar komt bijvoorbeeld ‘Wie niet koopt wordt opgeknoopt’ vandaan?

U bevindt zich hier is een interactief kunstwerk pur sang: de kijker wordt nadrukkelijk uitgenodigd om op zoek te gaan naar de verschillende betekenissen achter de geciteerde uitspraken. Moeilijk hoeft dat niet te zijn: Sandberg plaatste naast het kunstwerk een QR-code die verwijst naar een speciale website u-bevindt-zich-hier.nl met daarop een schat aan informatie. Tijdens de Talkshow in Jungle Amsterdam komt de kunstenaar zelf aan het woord.

Talkshow Dwars door Oost in de Jungle op donderdag 13 februari om 20.00 uur in Jungle Amsterdam, Tweede van Swindenstraat 26. Toegang gratis.