Home Overzicht Schaak- en boksfestijn Chesstival bij HvA, ook de buurt is welkom

Schaak- en boksfestijn Chesstival bij HvA, ook de buurt is welkom

0

Schaken is goed voor het brein en is in staat groepen mensen te verbinden. Daarom organiseert de Hogeschool van Amsterdam het Chesstival. Of het nu over psychologie gaat, analytisch denken, je intellectuele vermogens of kunstmatige intelligentie: bij schaken komt alles samen. Het zijn ook precies zaken die de Hogeschool van Amsterdam belangrijk vindt. Liefhebbers van alle niveaus kunnen gratis meedoen aan Chesstival.

Drijvende kracht achter het Chesstival is Kees Hoogeveen, filmer en cultureel ondernemer uit Oost. Hij maakte drie jaar geleden de documentaire De droomvermenigvulderaar over Mustapha Eljarmouni die in de Indische buurt honderden kinderen leerde schaken. ‘De impact van wat ik daar zag was enorm’, zegt hij. ‘Bij schaken gaat het niet over afkomst, sociaal-economische status of religie. Iedereen kent de regels en kan het tegen een ander opnemen. Door het schaken raakten mensen met elkaar aan de praat. Daarnaast is schaken natuurlijk goed voor de cognitie.’

Volgens Jean Tillie, decaan bij de Hogeschool van Amsterdam, is de HvA veel meer dan alleen een onderwijsinstelling en wil dat studenten opgaan in de buurt en weet hebben van wat er speelt. Toen Jean Tillie  in café Mojo op de Ringdijk Kees Hoogeveen ontmoette ontstond het plan voor een heus schaakfestival.

‘De term Chesstival verraadt dat er meer gebeurt dan alleen schaken’, zegt Kees Hoogeveen. ‘Er zijn nieuwe impulsen nodig om juist studenten de magie van dit spel te leren kennen. Betovering, wetenschap, verbeelding en creativiteit komen allemaal samen in dit machtige koningsspel. Daarom spelen op het festival bandjes van het Conservatorium en wordt er tussen de schaakpartijen door gebokst.’ Hij noemt het Chesstival slechts een eerste stap. ‘Het zou geweldig zijn als schaken een vast onderdeel wordt van het onderwijsprogramma van de HvA en als een module wordt opgenomen bij de verschillende lerarenopleidingen en bij de sociaal agogen. Net als muziek en sport slaat schaken een brug tussen verschillende werelden omdat er een universele taal wordt gesproken.

Liefhebbers van alle niveaus kunnen zich gratis aanmelden op chesstival.nl.

Chesstival op 13 februari van 17.00 tot 22.30 uur bij de FLOOR-tribunes van het Kohnstammhuis, Wibautstraat 2-4.