Home Overzicht Maximumsnelheid op fietspaden nog niet mogelijk

Maximumsnelheid op fietspaden nog niet mogelijk

0

Juridisch is het niet haalbaar een maximum-snelheid in te voeren op fietspaden. Dat schrijft wethouder Melanie van der Horst (verkeer en vervoer) aan de gemeenteraad. Het college voelt wel voor een limiet van 20 kilometer per uur op bepaalde fietspaden, maar de wetgeving moet hiervoor eerst worden aangepast.

Fietspaden worden steeds drukker met ook een toenemend aantal e-bikes, waardoor de snelheidsverschillen groter worden. Veel fietsers voelen zich onveilig op het fietspad. ‘Het gevoel van onveiligheid heeft mogelijk tot gevolg dat mensen minder durven te fietsen, wat uiteraard zeer onwenselijk is’, aldus Van der Horst.

Het aantal ongevallen met e-bikes is in een jaar tijd met 50 procent toegenomen, maar volgens Van der Horst is dit te verklaren door het sterk toegenomen gebruik van elektrische fietsen. ‘Het is nog niet aangetoond of dit ook per gefietste kilometer tot meer ongevallen leidt.’

De maximumsnelheid voor verkeer op wegen gaat eind dit jaar wel omlaag. Maar voor fietspaden zit dat er volgens de wethouder dus niet in. ‘Met de invoering van 30 kilometer per uur in de stad is een lagere maximumsnelheid op het naastgelegen fietspad vanuit verkeersveiligheidsperspectief voor fietsers voorstelbaar, maar juridisch nog niet haalbaar.’

Over het instellen van een snelheidslimiet op het fietspad wil Van der Horst in gesprek met de rijksoverheid. Ook wil ze praten over mogelijkheden om zo’n limiet te handhaven, want dat blijft volgens haar ‘een vraagstuk’.