Home Dwars nieuws Buurtgenoot uit de vergetelheid

Buurtgenoot uit de vergetelheid

0

Op 14 april krijgt brug nummer 2360 die de Polderweg verbindt met de Hogeweg en de Archimedesweg, de naam van kunstenaar Harry van Kruiningen (1906-1996). Replica’s van enkele schilderijen plus voorbeelden van zijn grafisch werk zijn van 5 april tot en met 31 mei te zien in Stadsdeelkantoor Oost.

Anna ten Bruggencate

In 2020 eindigde een artikel over Harry van Kruiningen in Dwarskrant 218 met de woorden: ‘Misschien tijd om een straat naar hem te vernoemen?’ Geen straat maar een prominente brug zal voortaan zijn naam dragen.

Op zaal

Kunstenaar Harry van Kruiningen (1906-1996, pseudoniem van Henri Adelbert Janssen) woonde lang in Amsterdam-Oost. Hij had een woonhuis en atelier op Laplacestraat 47, hoek Copernicusstraat, boven de toenmalige drogisterij. Op enkele van zijn kunstwerken is te zien dat hij zich liet inspireren door zijn omgeving. Het Stedelijk Museum heeft daarvan twee in haar bezit: op het schilderij ‘Winter, ijsbaan bij de gashouders’ (1934) is de bevroren Ringvaart te zien vanaf de Linnaeuskade. Het schilderij ‘Tunnelbouw’ (1936) met zicht vanaf de Archimedesweg op de in aanbouw zijnde spoortunnel, hangt momenteel op zaal in het museum.

Vakmanschap

Over de brug verplaatst zich dagelijks veel lopend en rijdend verkeer. Voor wie de tijd neemt, biedt deze plek een mooi uitzicht over het water van de Ringvaart. Goed passend bij Van Kruiningen, want hij was een gepassioneerd natuurliefhebber. Het ontstaan van leven en de microwereld van de natuur kreeg vooral in zijn grafische werk aandacht. Zijn vakmanschap oogstte veel waardering in de kunstwereld. Als buurtgenoot is hij in de vergetelheid geraakt, maar daar komt nu dus verandering in.

Tunnelbouw (1936, olieverf op doek – 76 x 96 cm, Stedelijk Museum Amsterdam)

Op vrijdag 14 april om 17.00 uur wordt het naambordje op de brug onthuld. Daaraan voorafgaand is er in het Stadsloket vanaf 16.00 uur een korte introductie op het werk van Van Kruiningen met de nadruk op zijn binding met Oost.

Expositie van 5 april t/m 31 mei in Stadsloket Oost, Oranje Vrijstaatkade 2
Stichting Harry van Kruiningen harryvankruiningen.nl

Lees ook Harry van Kruiningen in de schijnwerpers