Home Overzicht Mededogen

Mededogen

0

Op de Nieuwe Herengracht kwam een man op een sukkeldrafje aangerend richting de brug naar de Kadijken. Hij zag er uit als een zakenman uit een voorbij tijdperk die te laat dreigde te komen voor een belangrijke vergadering of afspraak. Droeg een flodderig driedelig grijsblauw pak, had de antieke stropdas om zijn nek en de boord van zijn witte overhemd, waarop zweetvlekken te zien waren, losgeknoopt. In zijn rechterhand zwaaide een bruine aktentas uit het jaar nul mee in het ritme van zijn stapjes. Zijn hoofd was rood van de inspanningen en hij had een verbeten trek rond zijn mond. Het maakte een knullige, onbeholpen indruk.

Tot overmaat van ramp begon de bel te rinkelen die het openen van de brug aankondigde. Wanhopig kijkend probeerde de man zijn pas te versnellen, maar het was vergeefs. De slag bomen daalden en het brugdek ging omhoog. De man stopte met lopen onder het bordje dat meldde dat de brug op afstand wordt bestuurd en met een lege, verslagen blik in zijn ogen keek hij machteloos voor zich uit. Tijd om uit te hijgen.

Je zag hem terugverlangen naar de tijd dat en nog een brugwachter de brug bediende. Die had op zeker uit coulance of mededogen de brug een minuutje later opgehesen zodat hij eerder bij zijn belangrijke bijeenkomst zou komen. Maar de vooruitgang eist zijn tol en brugwachters zijn hier keihard weggesaneerd door een stelletje koudbloedige technocraten.

Zo is in de moderne tijd weer een mogelijkheid tot medemenselijkheid verloren gegaan

en het is maar dat U het weet.