Waar in Oost vinden festivals en evenementen plaats? Wat kan beter en wat blijft behouden? Je kunt meedenken over de locatieprofielen voor evenementen in stadsdeel Oost. Daarmee kun je invloed uitoefenen op de balans tussen levendigheid en leefbaarheid in de buurt. 

Tijdens drie inloopbijeenkomsten ben je in de gelegenheid om mee te denken over de toekomst van het Oosterpark op 10 maart. Het Flevopark op 20 maart en Middenmeer-Voorland op 24 maart. Naast de bijeenkomsten kun je een online vragenlijst invullen over één of meerdere locaties in Oost. De gemeente wil weten hoe bewoners de evenementenplekken ervaren en welke verbeteringen mogelijk zijn. Invullen kan tot en met 25 februari.

De gemeente werkt aan een nieuw evenementenbeleid dat beter aansluit op de wensen van bewoners, met meer variatie en minder overlast. De gemeente wil de adviezen van bewoners serieus nemen en geeft inzicht in welke suggesties worden opgevolgd en waarom.

Natuurliefhebber en bewoner van de Watergraafsmeer Hendrika maakt zich al jaren druk om de grote festivals. ‘We hebben als omwonende al zo vaak onze stem laten horen, hopelijk wordt er nu wel naar ons geluisterd’, aldus de betrokken buurtbewoner. ‘De festivals geven dagenlang overlast, niet alleen het geluid, maar er zijn veel meer klachten.’

De sportverenigingen lieten eerder ook al hun protest horen. ‘Ons grasveld ziet er niet uit na zo’n festival en heeft weken nodig om te herstellen’, vertelde een vrijwilliger van GeuzenMiddenmeer. Bij TV Tie-Breakers viel het festival in het Flevopark samen met het finaleweekend van het Open Toernooi. ‘Ons park was daardoor slecht bereikbaar en het geluid uit het park overstemde de verre omgeving waardoor de finales onder heel vreemde omstandigheden plaatsvonden afgelopen jaar’, vertelt de toernooileider. ‘We gaan zeker naar de bijeenkomst in maart om ons geluid te laten horen.’

Evenementenlocaties in stadsdeel Oost

In stadsdeel Oost zijn er twaalf locaties waar regelmatig evenementen plaatsvinden. Voor iedere plek bestaat een profiel waarin staat wat kan en niet kan.

Flevopark
7 evenementendagen, maximaal 3 muziekevenementen (85 dB), ruimte voor No Art Festival en TAPT Festival.

Oosterpark
7 evenementendagen, 3 muziekevenementen (85 dB), bekende evenementen als Keti Koti en Amsterdam Roots Open Air.

Voorland Middenmeer
7 evenementendagen, 6 grote evenementen tot 20.000 bezoekers, Music On Festival en Loveland van Oranje.

Sportpark Drieburg 
7 evenementendagen, ruimte voor kleinschalige evenementen.

Joris Ivensplein
7 evenementendagen, alleen kleine evenementen tot 500 bezoekers, inclusief kermis en circus.

Zeeburgereiland – Oostpunt
17 evenementendagen, 3 grote evenementen tot 6.000 bezoekers, met onder andere Valtifest.

Centrumeiland / Strandeiland
12 evenementendagen, alleen kleine en middelgrote evenementen.

Diemerpark
17 evenementendagen, ruimte voor kleine evenementen zoals de avondvierdaagse.

Ed Pelsterpark
17 evenementendagen, zonder hoge geluidsbelasting, bijvoorbeeld voor IJburg Herdenkt.

Park Frankendael
17 evenementendagen, plek voor kleinschalige evenementen en het Holland Festival.

Kop van Java
17 evenementendagen, ruimte voor Zeehavendagen en het Lenteterras.

Park Somerlust
17 evenementendagen, alleen kleinschalige evenementen.