Home Overzicht Meer dan de helft van straten Strandeiland vernoemd naar vrouwen

Meer dan de helft van straten Strandeiland vernoemd naar vrouwen

0

De straatnamencommissie die zorgde voor de namen van straten, wegen, parken en bruggen is vorig jaar door het college van Amsterdam opgeheven en vervangen door een adviesraad die moet waken voor meer inclusie en diversiteit in straatnamen. Dat gaat nu gebeuren op Strandeiland van IJburg. Meer dan de helft van de straten wordt vernoemd naar vrouwen, maar de adviescommissie kan niet om de namen van mannen heen. Ook Gabriel García Márquez, George Orwell, Franz Kafka en Keith Haring hun namen aan Strandeiland.

Strandeiland van IJburg moet over twintig jaar helemaal klaar zijn en met 8000 woningen onderdak bieden aan 20.000 mensen. Strandeiland wordt verdeel in zes buurten. De Pampusbuurt is verdeeld in West, Centrum en Oost en de Muidenbuurt in Centrum en Oost. En dan is er nog de Havenkom. Ook voor de oevers en de bruggen heeft de adviescommissie namen gezocht.

In Pamopusbuurt West namen van stranden. In Oost wetenschappers

De  stranden van Diani en Agiba zijn ongetwijfeld bekend uit de vakantiereisgidsen met nog een aantal exotische namen staan ze straks op de straatnaambordjes in de Pampusbuurt West. In Centrum en Oost van de Pampusbuurt lenen denkers, filosofen en wetenschappers hun naam aan de straten. Vaak zijn ze minder bekend zoals de Belgische filosofe, hoogleraar, auteur en essayist Patricia de Martelaere en de Palestijns-Amerikaans literatuurwetenschapper en voorvechter van de Palestijnse zaak Edward Sais.

Literatuur en poëzie in Muidenbuurt Centrum

In de Muiderbuurt Centrum is het thema Literatuur en poëzie. De naam van George Orwell is te vinden in de boekhandel, maar straks ook op een straatnaambordje op Strandeiland. Dat is ook het geval met bijvoorbeeld Franz Kafka en Nobelprijswinnaar Dorris Lessing die ook nog een park met haar naam krijgt. Veel naamgevers in deze buurt zijn minder bekend.

Beeldende kunst in Muidenbuurt Oost

Beeldende kunst is het thema van de Muidenbuurt Oost. De Japanse printkunstenaar Katsushika Hokusai wordt geëerd met een straatnaam en een park. Straks wonen IJburgers in de straat die is genoemd naar beeldend kunstenaar Erwin de Vries, maar bijvoorbeeld ook Keith Haring en Sam Middleton.

Bruggen naam van verbinder of fotograaf

Kregen in het verleden de namen van bruggen alleen een volgnummer. Die traditie blijft, maar daarnaast krijgen ze de naam van een verbinder of fotograaf. Een voorbeeld daarvan is Lee Miller. Zij was een Amerikaanse fotografe en fotomodel net als Vivian Maier. De namen voor twee bruggen over het binnenwater van Strandeiland worden in de toekomst mogelijk met behulp van participatie bedacht en vervolgens formeel vastgelegd.

Met meer namen van vrouwen, bekende, minder bekende en onbekende namen zet Amsterdam op Strandeiland een stap naar meer inclusie en diversiteit in straatnamen. Alleen de hoofdstraten blijven als baken op het eiland gewoon Pampuslaan, Makersstraat, Buiteneilandlaan en Strandeilandlaan.