Home Lezen en schrijven Met moeder mee van Joyce Roodnat: klein maar fijn

Met moeder mee van Joyce Roodnat: klein maar fijn

0

Bij uitgeverij Van Oorschot verscheen een nieuwe titel in de reeks Terloops: Met moeder mee van Joyce Roodnat. in dit wandelboekje beschrijft ze de wandelingen die ze als kind met haar moeder liep. Ze loopt ze opnieuw, wordt overspoeld door herinneringen en mijmert over de buurt, waar ze nog altijd woont.

Joyce Roodnat verweeft haar observaties over toen en nu met bespiegelingen over het moederschap en met herkenbare lijstjes. En ze realiseert zich dat haar warme, eigengereide moeder het zwaar gehad moet hebben als gescheiden vrouw in een buurt waar een moeder moeder was en een huwelijk een onwrikbaar gegeven. Ze laat zien wat generaties elkaar doorgeven en hoe de stad veranderd is.

Anne-Mariken Raukema

Als kind liep Joyce Roodnat dag in dag uit met haar moeder door Oost. Ze deden samen boodschappen, gingen naar de bibliotheek in Betondorp, keken naar de bomen op de Oosterbegraafplaats, wandelden naar school ‘aan de andere kant’ van de Middenweg. De vader verliet het gezin toen Joyce en haar broertje nog klein waren. Haar moeder blijft in de Finsenstraat wonen en verdient de kost in een laboratorium. Dat ze uiteindelijk toch terecht komt in een tweede huwelijk wordt even subtiel en met gevel voor understatement beschreven.

Zondag 22 mei om 16.00 uur organiseert Linnaeus Boekhandel een middag rond deze en een andere aanwinsten voor Oost. Naast Joyce Roodnat spreekt Carolien van Welij. Zij bundelde columns die ze schreef voor Dwars en oost-online. In het boekje Eiland Oost dwaalt ze door Oost en staat stil bij wat er is en wat er niet meer is. Beide auteurs worden geïnterviewd lezen fragmenten voor. Altvioliste Saskia Meijs speelt en Jaap Boots draagt een gedicht voor. De toegang is gratis, aanmelden via [email protected] | 020 468 7192.

Joyce Roodnat (1955) is schrijver en journalist. Naast haar functie als chef van de kunstredactie van NRC schreef ze tien jaar over wandelen en publiceerde verschillende wandelboeken.

Joyce Roodnat, Met moeder mee, Van Oorschot, 82 pag. € 12,50