Een van de meesterwerken van Vincent van Gogh, Het Gele Huis (De straat), is vanaf vandaag te zien in de tweede presentatie van Dutch Heritage Amsterdam. Hoogtepunt is natuurlijk het schilderij zelf maar er is ook ruimte voor verdieping. Onder begeleiding van Franse muziek en krekelgeluiden kom je terecht in de kleurrijke wereld van Van Gogh.
Het schilderij werd door Rob Groot, zakelijk directeur van het Van Gogh Museum, formeel in bruikleen gegeven aan directeur Annabelle Birnie. Het Gele Huis (De straat) is voor zes weken te zien aan de Amstel.
In het gebouw van de Hermitage leer je de kunstenaar kennen en maak je een reis naar het Zuid-Franse Arles waar Van Gogh dit schilderde. Hij was er op de top van zijn kunnen met een onvoorstelbaar grote productie waar het schilderplezier vanaf spat. Ook is er aandacht voor zijn iconische kleurgebruik en unieke schildertechniek in de atelierruimte. In een mini-bioscoopzaal wordt een filmprogramma over Van Gogh getoond en er zijn puzzels en kleurplaten voor de kleintjes.
Het is de tweede editie in de serie focustentoonstellingen die in nauwe samenwerking met Nederlandse musea is geprogrammeerd voor het gebouw van de Hermitage. Het is te zien tot en met zondag 26 juni.
In 1888 huurde Vincent van Gogh (1853 – 1890) vier kamers in een huis aan de Place Lamartine in Arles (Frankrijk). Op het schilderij dat hij van dit plein maakte, is zijn woning herkenbaar aan de groene luiken. Met dit huis vond Van Gogh meer dan alleen een plek om te schilderen. Hij wilde er een kunstenaarshuis van maken, een ‘Atelier van het Zuiden’, waar gelijkgestemde schilders samen konden wonen en werken. In de Zuid-Franse plaats zou Van Gogh de werken schilderen waar hij het meest bekend mee is geworden: Zonnebloemen, De slaapkamer en Het Gele Huis (De straat).
Meer te zien in het gebouw van de Hermitage
In het museum is nog veel meer te beleven. Het Amsterdam Museum toont een collectiepresentatie over de bekende en minder bekende geschiedenis van de stad onder de naam Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad naast diverse tijdelijke tentoonstellingen waaronder Welkom in de Noordside en Koloniale verhalen: work in progress.
Museum van de Geest presenteert de tentoonstellingen Democracy en For the Love of Art met een zeer verrassende kunstcollectie die een kijkje geeft in het leven van de maker. In de binnentuin van het museum is er iedere zaterdag een markt met verse en lokale producten.