Home IJburg Met nieuw elektriciteitsstation Strandeiland voorbereid op komst duizenden woningen 

Met nieuw elektriciteitsstation Strandeiland voorbereid op komst duizenden woningen 

0

8000 woningen op Strandeiland van IJburg kunnen straks worden aangesloten op het elektriciteitsnet. Liander en TenneT hebber er een nieuw elektriciteitsstation geopend. Bij de ontwikkeling is direct rekening gehouden met de benodigde elektriciteitsinfrastructuur. En dat is nodig want nieuwe, aardgasvrije wijken verbruiken drie à vier keer meer elektriciteit dan bestaande wijken.  

De vraag naar elektriciteit steeds meer toe door de energietransitie, aanhoudende economische groei en de digitalisering van de samenleving. Ook in Amsterdam. In delen van de stad zijn knelpunten ontstaan, omdat het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt. De netbeheerders zorgen ervoor dat de elektriciteitsnetten klaar zijn voor een duurzame toekomst. Daarvoor voeren ze meer werk uit dan ooit. Om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen, moet het elektriciteitsnet in Amsterdam de komende jaren worden verdubbeld. Tot 2035 zijn dertig nieuwe, grote elektriciteitsstations nodig en moeten dertien bestaande stations worden uitgebreid.

Eén van de nieuwe stations is het station op Strandeiland. Dit levert elektriciteit voor heel IJburg en ontlast daarmee andere delen van de stad, zoals het bestaande elektriciteitsstation op de Hoogte Kadijk. Dat station heeft inmiddels bijna zijn maximale capaciteit bereikt en krijgt nu weer meer ruimte voor de elektriciteitsvoorziening voor dat deel van het centrum van Amsterdam.

In juni vorig jaar werden de reuzentransformatoren op hun plek gehesen

Bij de bouw van een nieuw elektriciteitsstation komt veel kijken. Zo was er in het geval van het station op Strandeiland een gestuurde boring nodig onder het IJmeer door over een lengte van 1.400 meter. Daarnaast zijn er veel inkomende en uitgaande kabels bij het station met een lengte van enkele tientallen kilometers. En dat alles op de oppervlakte van een klein voetbalveld. Daar gaat dan ook veel voorbereiding aan vooraf.

Op Strandeiland is het project relatief snel gegaan, door de goede samenwerking met de gemeente en doordat Strandeiland verder nog een lege vlakte is. Iets meer dan drie jaar geleden begon de ontwerpfase en in juli 2021 startte de bouw van het duurzame station. Een andere mijlpaal werd een jaar later bereikt, toen de reuzentransformatoren op hun plek werden gehesen.