Home Dwars nieuws Met voetstappen naar de 20

Met voetstappen naar de 20

0

Geheugen van Oost bestaat in september 20 jaar. ‘Het zal niet ongemerkt voorbij gaan aan bewoners van Oost,’ verzekert medewerker Dineke Rizzoli mij, ‘en zeker niet aan vrijwilligers van nu en medewerkers van het eerste uur.’ Maar concreet kan ze nog niet worden.

Arie van Tol | Foto Dineke Rizzoli

Zelf is Dineke voor Geheugen van Oost (GvO) een nieuwe reeks korte excursies door Oost gestart onder de titel ‘Voetstap in Oost’. In totaal wil ze een zestal rondleidingen organiseren in verschillende uithoeken van Oost. Met de voorbereiding van de tweede is ze nu bezig, die is op Zeeburgereiland. Voor de eerste kunnen geïnteresseerden zich sinds kort opgeven: dat is een excursie rond kleding en klederdracht die voert van de thuisbasis van Assadaaka (Polderweg 300-1) naar het Tropenmuseum (Linnaeusstraat 2).

De wandeling van Assadaaka naar het Tropenmuseum gaat voornamelijk door de Dapperbuurt. Onderweg wordt stilgestaan bij de volgende bijzondere plekken.

  1. Villa Mattern – een bungalow in 1967 gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid: licht, lucht en ruimte
  2. De roestvrijstalen gedenkbank bij het rozenperk bij het Muiderpoortstation – met een gedicht van Victor E. van Vriesland –
  3. Het kunstwerk ‘Scherven van Beschaving
  4. Een voorbeeld van voor Amsterdam kenmerkende Stadsuitbreiding
  5. De Tweede van Swindenstraat – er reed ooit een tram door deze straat – en
  6. Het Vredesmonument op het ‘Wensplein voor Vrede’ – het stalen kunstwerk is een kralenketting met 37 kralen, iedere kraal bevat een vredeswens – en de Muiderkerk – gebouwd in 1892, deels afgebrand in 1989, de markante toren bleef gespaard

De excursie kan aangevraagd en afgesproken worden door een mail te sturen naar [email protected], met vermelding ‘Voetstap in Oost’. Dineke of Marella zorgt dan dat een geschikte datum wordt vastgelegd. De route zelf lopen kan natuurlijk ook, meer informatie – met name over genoemde zeven punten – is te vinden op www.geheugenvanoost.amsterdam (doorklikken naar Voetstap). Vrijdag van 13 – 15 uur in de even weken is er Open Inloop van GvO in Post Oost (Wijttenbachstraat 36). Daar is dan ook een routebrochure te verkrijgen.

Kleding en klederdracht zijn met name aan de orde bij het begin en het einde van de route. Bij Assadaaka is een expositie van klederdrachten uit vele verschillende culturen. Bij het Tropenmuseum zijn meerdere tentoonstellingen die een kledingaspect hebben, bv Things that matter.