Home Groen Mini-mysterie in het Oosterpark, de zaak van de gevonden kwak

Mini-mysterie in het Oosterpark, de zaak van de gevonden kwak

0

Veldwerkers doen regelmatig ecologisch onderzoek in het Oosterpark en deden op deze regenachtige dinsdagochtend een bijzondere vondst. Langs de vijver werd het kadaver van mogelijk een kwak gevonden.

Lewis Daniels

Exoten als de halsbandparkiet, nijlganzen en schildpadden hebben zich jaren geleden al voorgesteld aan parkbezoekers. Andere niet oorspronkelijke parkbewoners hielden het na een paar jaar voor gezien, zo keerden de meeste konijnen na de renovatie van het Oosterpark niet terug. Ratten namen hun plek in. De ooievaar komt maar sporadisch langs in het Oosterpark en resideert sinds jaar en dag in Frankendael. De aalscholver is meestal een dagjestoerist.

Als de dode vogel aan de waterkant inderdaad een kwak is, heeft die zich lang voor het publiek verborgen gehouden. Meteen rijst de vraag waar de moerasbewoner vandaan komt. In de VS vliegt hij op veel plekken rond, hier is het verre familielid van de reiger zeer zeldzaam. Het ligt niet voor de hand dat de kwak de oceaan heeft overgestoken. Waarschijnlijk is de vogel ontsnapt uit het nabijgelegen Artis. Eerder zijn in het park twee levende kwakken gesignaleerd.

Na grondig onderzoek komt het verlossende, maar ook teleurstellende woord. De kwak blijkt een gesneuvelde meeuw te zijn. Case closed.