Home Overzicht Mini-Sail bij Scheepvaartmuseum: tweede tallship legt aan

Mini-Sail bij Scheepvaartmuseum: tweede tallship legt aan

0
Foto Jordi Plana

In de nacht van 6 op 7 oktober is de imposante driemaster bark Europa naar het Scheepvaartmuseum gevaren. Daar is het schip tot en met 8 november te gast. Normaal bevaart de Europa Wereldzeeën, onder meer naar Antarctica, maar nu brengt het schip voor het eerst in twintig jaar een winter in Europa door. Het bezoek aan het Scheepvaartmuseum vormt de kick-off van een reis over Nederlandse wateren.

Bark Europa neemt plaats naast de eveneens indrukwekkende clipper Stad Amsterdam, die tot en met eind maart volgend jaar Het Scheepvaartmuseum als tijdelijke thuishaven heeft.

De bark Europa is in 1911 gebouwd als lichtschip en werd in de jaren 80 omgebouwd tot zeilschip. In 1994 werd het schip door Hedy D’Ancona gedoopt bij het Scheepvaartmuseum. Het schip vaart sindsdien over alle Wereldzeeën en heeft hier zijn bijnaam ocean wanderer aan te danken. Een van de meest bijzondere reizen van het schip vond de afgelopen maanden plaats. Vanwege het Coronavirus werd het vaarseizoen vroegtijdig beëindigd. Vanuit Ushuaia, een stadje op het zuidelijkste punt van Argentinië, zeilde het schip non-stop terug naar zijn thuishaven in Nederland. Na een tocht van 81 dagen en 17.500 kilometer kwam het veilig aan in Scheveningen. Dit is de eerste keer in meer dan twintig jaar dat het zeilschip weer bij Het Scheepvaartmuseum te zien is. 

Bark Europa doet vaak gebieden aan die nauwelijks door andere schepen worden bezocht. Daarom kan het schip bijdragen aan het verzamelen van belangrijke data over weersvoorspellingen en klimaatverandering. De Europa draagt bij aan het creëren van meer bewustzijn voor klimaatverandering en de vervuiling van oceanen. Dit brengt de bemanning van het schip ook onder de aandacht van de bezoekers van Het Scheepvaartmuseum.

De twee tallships kun je in de herfstvakantie, 10 tot en met 25 oktober, dagelijks van 11.00 tot 16.30 uur bezoeken. Daarna is er elke woensdag en zondag van 11.00 tot 15.30 uur open schip op beide zeilschepen. De bemanning heet je welkom en geeft je een inkijkje in het leven op het tallship.

Bark Europa ligt tot en met zondag 8 november 2020 aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Check www.hetscheepvaartmuseum.nl/bark.