Home Kunst Minimal art en minimal music bij kunstplatform FactorIJ

Minimal art en minimal music bij kunstplatform FactorIJ

0
Wladimir Zwaagstra | Vorm-vorm 85

Voor de tweede expositie van Factor IJ op IJburg ‘less is more, minimalisme in beeld en geluid’ kozen Loes Diephuis en John Prop minimalistische kunstwerken uit de uitleencollectie van het kunstplatform. Moving Furniture Records verzorgt vier gratis te bezoeken ligconcerten met minimal music.

Waar minimal art gaat over kleur, compositie, vorm, lijn en textuur in plaats van over maatschappelijke, historische en/of persoonlijke context – gaat minimal music over structuur, ritme, herhaling en klankkleur in plaats van over tekst en melodie. De vorm valt in beide gevallen volledig samen met de inhoud… Beter gezegd: de vorm is de inhoud. Een minimalistisch kunstwerk of muziekstuk biedt maximale ruimte voor de verbeelding van de toeschouwer/toehoorder; voor diens gedachten, mijmeringen en individuele interpretatievrijheid.

Loes Diephuis en John Prop van de Stichting Polderlicht kozen een aantal van de meest minimalistische kunstwerken uit de collectie van Factor IJ en stelden daaruit een verstilde tentoonstelling samen. Het betreft voornamelijk schilderijen en grafiek, vaak uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw, aangevuld met een paar kleine (licht)objecten. Het eveneens in Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records verzorgt enkele bijpassende concerten. De muziek (drones, experimentele ambient) vraagt om concentratie en kan dan ook het beste liggend worden ondergaan. Neem daarom vooral een (yoga)matje mee.

Concerten
Zaterdag 31 juli 16.00 | concert door Coen Oscar Polack
Zaterdag 7 augustus 16.00 | concert door Reinier van Houdt
Zaterdag 14 augustus 16.00 | concert door Orphax (Sietse van Erve)
Zaterdag 21 augustus 16.00 | concert door Fani Konstantinidou

De concerten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats met inachtneming van de dan geldende coronaregels. Aanmelden via [email protected]
De expositie less is more, minimalisme in beeld en geluid’ is te zien van donderdag 29 juli 2021 tot en met zaterdag 21 augustus.

Factor IJ is een kunstuitleen, designwinkel en culturele ontmoetingsplek in één nodigt uit om kunst onderdeel te maken van het dagelijks leven. Iedereen kan in het lichte en ruime pand aan de Pampuslaan kunst en design ervaren en simpel en betaalbaar een kunstwerk huren of kopen.
Factor IJ, Pampuslaan 11 | Openingstijden woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 18.00 uur.