Op 29 april 1943 maken de bezetters onverwachts bekend dat de Nederlandse militairen, die in 1940 waren vrijgelaten, alsnog in krijgsgevangenschap naar Duitsland moeten: bijna 300.000 jonge mannen. Iedereen kent wel iemand die het aangaat. 200.000 tot 500.000 verontwaardigde Nederlanders gaan demonstratief in staking. Tot en met 29 mei toont het Verzetsmuseum een herdenkingsmuur als tijdelijk monument voor de April-meistakingen, dit jaar tachtig jaar geleden. 

De bezetters reageren direct met intimidatie en terreur: Duitse patrouilles rijden schietend rond. Tachtig arrestanten worden standrechtelijk veroordeeld en doodgeschoten. Hun lichamen worden op geheime plekken begraven; hun namen op posters bekendgemaakt, om angst aan te jagen. Er vallen zeker 184 doden en ruim vierhonderd gewonden. Op 6 mei wordt vrijwel nergens meer gestaakt.

De April-meistakingen zijn een keerpunt: niemand in Nederland denkt nog dat het wel meevalt met de bezetting en de Duitse bezetters geven het op om de Nederlanders voor zich te winnen. Vanaf nu gaat het hard tegen hard.

De afschrikwekkende posters zijn, als herinnering aan deze indrukwekkende geschiedenis, tot en met 29 mei te zien op een herdenkingsmuur die is opgericht in de tijdelijke expositieruimte van het Verzetsmuseum.

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei met Erik Dijkstra

Dit jaar staat ook de jaarlijkse Vrijheidsmaaltijd in het Verzetsmuseum in het teken van de April-meistakingen. Erik Dijkstra, bedenker en presentator van de BNNVARA-documentaireserie Staken op leven en dood, luncht mee en vertelt over de serie en het gelijknamige boek. Deze bijzondere lunch vindt plaats op vrijdag 5 mei van 12.00 uur tot 14.00 uur en tickets (€ 19,00 en € 5,00 met Stadspas met Groene stip) zijn te verkrijgen via www.verzetsmuseum.org.