Afgelopen jaar is de kerkzaal van de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat verbouwd en geschilderd. Doel was de sfeer in het gebouw intiemer te maken. Zaterdag werd op het eigen Wensplein voor Vrede met live muziek de ingebruikname van de zaal gevierd. Binnen was een tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk.
Lewis Daniels
Wie in 1875 het binnen de stadsmuur gelegen Amsterdam door de Muiderpoort verliet, kwam in een polderlandschap met de grootste boomkwekerij van Europa. Verderop lag de Koninklijke Nederlandse Tuinbouwmaatschappij Linnaeus, waar de huidige Linnaeusstraat naar is vernoemd. De stad is – uiteraard gepaard met ruzies – al lange tijd op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. In 1880 zijn de woningen aan de oneven kant van de Eerste van Swindenstraat klaar. Makelaar J. Brouwer komt op nummer 77 te wonen. Hij start vier jaar later een inzamelingsactie voor een eigen kerk in de Dapperbuurt. Het bestuur van de Hervormde Gemeente van Amsterdam is niet enthousiast, maar moet uiteindelijk instemmen met het plan. De katholieken hebben al hun Bonifatiuskerk en de Gereformeerden de Funenkerk.
Ds. Vos is voorzitter van een commissie die de bouw van de Muiderkerk moet realiseren. Het doet hem deugd dat de grond van de katholieke boomkwekerij Groenewegen in hervormde handen komt. Juli 1891 begint het heien, op 1 april 1892 volgt – volgens Vos – ‘symbolisch’ de eerste gedenksteen. Drie eeuwen eerder veroverden de Geuzen op dezelfde dag Den Briel van de katholieke Spanjaarden. Het was de eerste stad waar de prins Willem van Oranje-gezinde opstandelingen het voor het zeggen kregen en het begin van een opstand in het hele land.
Tweede kerstdag 1892 opent de kerk. De boerderijtjes aan de overkant wijken het jaar daarop voor de aanleg van het Oosterpark. Tot eind negentiende eeuw zijn er weinig afbeeldingen van de kerkzaal. Wel is bekend dat het daar regelmatig volle bak is. De zaal heeft 800 zitplaatsen met zicht op de preekstoel. Daarnaast zijn voor verschillende groepen gereserveerde zitplaatsen. Midden jaren 70 van de twintigste eeuw gaat de inrichting helemaal op de schop.
De Funenkerk sluit in 1974. De gereformeerde aanhang gaat samenwerken met de Hervormden, waardoor de Muider-Funengemeente ontstaat. Een opmerkelijke verbinding omdat de maatschappelijk zeer betrokken Muiderkerk bekend staat als links. De leden zijn ronduit tegen kernwapens en organiseren de Amsterdamse deelname aan vredesdemonstraties.
De samenwerking tussen beide kerken pakt goed uit. Binnen tien jaar is niemand van de leden nog bezig met zijn kerkelijke komaf van voor de eenwording. Precies de diversiteit, verbinding en versmelting waar de Muiderkerk naar zoekt en voor staat in de maatschappij.
Sinds jaar en dag zetten de leden zich in voor vluchtelingen en de rechten van LBGTQ+-ers. Ze gaan ook naar Black Live Matter-demonstraties. De (kwalijke) rol van de kerk in het slavernijverleden wordt kritisch bekeken. Als uiterst conservatieve christenen in de VS met de zogeheten Nasvilleverklaring komen, hijst de Muiderkerk onmiddellijk de regenboogvlag. Mensen die zonder papieren en verblijfsvergunningen door de stad zwerven, de ‘ongedocumenteerden’ kunnen op de Linnaeusstraat terecht voor eten en onderdak.
Sloop van de kerktoren wordt voorkomen
Op de laatste dag van oktober 1989 gaan de Muiderkerk en de inboedel grotendeels verloren bij een brand. De restanten van het orgel worden verkocht. De opbrengst is bestemd voor een kerkorgel in Emmen. Zeven jaar lang ligt het stuk grond waar voorheen de Muiderkerk stond er verlaten bij. De Muider-Funengemeente heeft onderdak op verschillende locaties in Oost. Sloop van de kerktoren wordt voorkomen. In 1997 begint de bouw van een nieuwe kerk, in hetzelfde gebouw huizen voortaan ook het Tropeninstituut en het Instituut Nederlands Slavernijverleden. Ze delen de ruimte tot 2012. De Muiderkerk blijft, de kantoorruimtes veranderen in studentenwoningen en horecaruimte. De toren krijgt een opknapbeurt en is sindsdien te huur als kantoor- en vergaderruimte.
Eind september 2021 begint de Muiderkerk na een grondige verbouwing aan weer een nieuw hoofdstuk en vertelt de tentoonstelling in de nieuwe zaal dit verhaal.
Check www.muiderkerk.nl