‘The front row is not for the fragile my dear’, sist Nick Cave een meisje uit het publiek toe. De toon van de eerste volledig geautoriseerde documentaire over The Birthday Party is ermee gezet. Aan de hand van archiefbeelden en animaties blikken de bandleden ruim anderhalf uur terug op het verhaal van de opkomst, het hoogtepunt en de onvermijdelijke implosie van The Birthday Party. De Australische postpunkband, actief van 1977 tot 1983, zal de geschiedenis ingaan als de meest beruchte en invloedrijke band uit de undergroundmuziek.

Hester Aalberts | Foto’s Pink Moon

‘We really stumbled onto something unique. Some nights just snowballed and it was quite frightening to be on stage sometimes’. Filmmaker Ian White laat in Mutiny in Heaven ook de in 2009 overleden gitarist Rowland, volgens Cave ‘the most unique and original guitarist to come out of the Melbourne music movement’, veelvuldig aan het woord.

Als de band in Londen neerstrijkt – want daar zou het immers allemaal gebeuren – breekt een inktzwarte periode aan van ondervoeding, armoe en ontgoocheling. Depressie slaat toe en het heroïnegebruik van Cave en Rowland neemt een vlucht. Toch komt vanuit diezelfde misère een rauwe en intuïtieve kracht los die hun vaak gewelddadige optredens een legendarische status zal geven.

We volgen de band naar Berlijn, waar ze hun artistieke draai terugvinden. In de beroemde Hansa studio’s ontstaat een deel van hun beste werk. Toch betekent hun internationale doorbraak tegelijkertijd de opmars naar het uiteenvallen van The Birthday Party. Onderlinge twisten en uiteenlopende creatieve ideeën spelen hierbij een rol, maar ook het verwachtingspatroon van hun publiek staat de band tegen. Cave: ‘That was it! ‘I’ve never seen a band so willfully self-destruct on stage. It was like: oh okay’, let’s go and do something else’.

In geval van Cave bestond dat ‘something else’ in eerste instantie uit het formeren van Nick Cave and the Bad Seeds (1984-1990), maar ook daarna bleef hij op vele fronten actief. Tot op de dag van vandaag is hij, ondanks bijna niet te bevatten persoonlijke tegenslagen (hij verloor twee zonen), een gevierd en gewaardeerd allround kunstenaar.

Mutiny In Heaven: The Birthday Party. Regisseur Ian White, met Nick Cave, Mick Harvey, Tracy Pew (†), Rowland S. Howard (†) en Phill Calvert.

Vanaf 15 februari te zien in Kriterion. Houd de website in de gaten Filmtheater Kriterion