Home Overzicht Nachtburgemeester Freek Wallagh onthult het beroemde Tolprivilege in het Stadsarchief

Nachtburgemeester Freek Wallagh onthult het beroemde Tolprivilege in het Stadsarchief

0

Op de verjaardag van Amsterdam onthult nachtburgemeester Freek Wallagh het beroemde Tolprivilege van 27 oktober 1275 en spreekt hij een verjaardagswens voor de stad uit. Amsterdam wordt op vrijdag 27 oktober 748 jaar.

Elk jaar belicht het Stadsarchief aan de Vijzelstraat een ander aspect van het Tolprivilege. Dit keer vertellen we over de functie van de zegels die hangen aan dit soort middeleeuwse documenten. Op 27, 28 en 29 oktober kun je het Tolprivilege bekijken in de Schatkamer van het Stadsarchief. Op zondag 29 oktober is er, net als vorig jaar, een feestelijke publieksdag over Middeleeuws Amsterdam.

Ook dit jaar onthult een bekende Amsterdammer het Tolprivilege. Dit jaar is de beurt aan Freek Wallagh, dichter, activist en politicoloog, en sinds begin 2023 nachtburgemeester. In oktober onthult hij niet alleen het Tolprivilege – hij komt ook aan het woord in de tentoonstelling Wie danst is vrij. Clubcultuur in Amsterdam van 1980 tot nu, die vanaf 14 oktober in het Stadsarchief te zien is.

De tentoonstelling verkent de belangrijkste aspecten van de Amsterdamse clubcultuur aan de hand van foto’s, persoonlijke verhalen, flyers, video, muziek, beeldende kunst, documenten en unieke objecten. Herinneringen over onder meer de RoXY, iT, Mazzo, Club11 en Trouw worden gecombineerd met de verhalen achter hedendaagse clubs en organisaties zoals Paradiso, Spielraum, 3X en Garage Noord.

Je kunt bij de onthulling van het Tolprivilege door Freek Wallagh aanwezig zijn. Na de onthulling proosten we samen in de hal van het Stadsarchief. Het Tolprivilege is een perkamenten oorkonde en kwetsbaar voor licht en temperatuurwisselingen en kan daarom slechts enkele dagen per jaar worden getoond. Dit jaar is dat op 27, 28 en 29 oktober.