Home Overzicht Opera Angel’s Bone gaat over uitbuiting en misbruik

Opera Angel’s Bone gaat over uitbuiting en misbruik

0
Foto Daniel Senzek

‘Wanstaltig goed’ noemde The New York Times de opera Angel’s Bone bij de première in 2016. Een jaar later kreeg de Chinees-Amerikaanse componist Du Yun de Pulitzerprijs voor haar aangrijpende werk over mensenhandel en misbruik, dat laveert tussen rauw realisme en een glamoureuze fantasiewereld. Op donderdag 9 november in het Muziekgebouw.

De recente productie door Opera Wuppertal, in een geheel nieuwe regie van de Nederlandse Jorinde Keesmaat, is vorige maand in Duitsland door pers en publiek met lof overladen en komt eenmalig naar ons land.

Regisseur Jorinde Keesmaat: ‘Uitbuiting en misbruik zijn aan de orde van de dag. Als je bij Primark een goedkoop t-shirt koopt, kun je ervanuit gaan dat het onder erbarmelijke omstandigheden is gemaakt. En kijk in eigen land naar de migratiecrisis en bijvoorbeeld de uitbuiting van sekswerkers op de Amsterdamse Wallen. Ik heb nog nooit zulk rauw en heftig materiaal moeten regisseren. We kruipen zowel in de huid van het slachtoffer als van de dader. Met elkaar zijn we getuige van deze gruwelijke kanten van het bestaan. Wegkijken is onmogelijk. Er is geen podium, er is geen orkestbak. We begeven ons samen met het publiek op dezelfde vloer. De borrel na afloop zal zuur smaken, omdat je beseft dat je deel uitmaakt van de wereld die je hebt gezien.’