Nog drie zondagen in augustus kan iedereen om 11.00 uur een bezoek brengen aan de Heg van Naomi Jansen op het Marineterrein, waar een tijdelijk een verborgen podium is ingericht naast een rijtje coniferen. Naomi Jansen, die zelf op de Oostelijke Eilanden woont, initieerde het kunstproject. Zondag 13 augustus is er een performance. Tijd voor een gesprek met Naomi Jansen.

Anne-Mariken Raukema | foto’s Kiran Aluvihare en Naomi Jansen

Bijna tien jaar geleden tekenden de gemeente Amsterdam en het Rijk een overeenkomst waarin werd vastgelegd dat het Marineterrein een innovatieve stadswijk zou worden. Inmiddels werkt een collectief van zo’n vijftig organisaties aan de toekomst van dit gebied en de rest van de stad. In het voorjaar werd een ‘open call’ uit voor het project park x park uitgeschreven, waarbij mensen werden uitgenodigd om een parkeerplek een jaar lang een andere, duurzame en groene bestemming te geven.

Naomi Jansen groeide op in Veldhoven, toen nog een dorp onder de rook van Eindhoven, en speelde als kind graag rond en bij heggen. Dat gaf haar het idee voor een heg als theatraal decor. Ze werkt als kunstenaar graag op locatie. En buiten, zonder tent, want dan zitten publiek en optredend misschien wel droog, maar daarmee verdwijnt ook de charme van het buitenoptreden.

Locatiekunst maakte ze verleden jaar met het project De Opkomst, drie performances over de duisternis van de nacht en een verwelkoming van de dag. Deze was gekoppeld aan de expositie Nachtvlucht van kunstenaar Pieter Laurens Mol in het Stedelijk Museum Breda. Op drie bijzondere plekken in Breda werd de zonsopkomst gevierd met mensen die besloten vroeg hun bed uit te komen, wisten enkel dat ze de zon op zouden zien komen op een bijzondere plek. Ze wisten niet hoeveel anderen met hen zouden komen opdagen en wat er die ochtend nog meer ten tonele zou verschijnen.

Half mei kreeg ze te horen dat haar voorstel was geselecteerd en met behulp van de hovenier van het Marineterrein werd een coniferenheg aangelegd. Over de inhoud van het podium had ze nog geen concrete ideeën en via buurtflyers, haar website en Instagram wierf ze precies voldoende mensen die alleen of in wat groter verband het zondagochtendpodium wilden vullen. Artistieke criteria hanteerde Jansen niet, wel moest er een binding met de buurt (1018) zijn.

Het eerste optreden was van de schrijfster en dichteres Emma Laura Schouten, die speciaal voor de Heg een gedicht schreef. Dit en andere optredens werden vastgelegd op deheg.hotglue.me en zijn na te luisteren. Dit en andere optredens werden vastgelegd op Naomi Jansen en haar Heg-project en haar Heg-project en zijn na te luisteren. Zij had eerder opgetreden bij Dichters in de Prinsentuin in Groningen, waar al decennia optredens in de loofgangen plaatsvinden. Ze had natuurlijk Naomi gevraagd of haar Heg-project daarvan was afgeleid, maar Naomi kende dit niet. Daarna volgden een jazz-optreden met piano en trompet en een college van Yannick van Wijk over de relatie tussen planten en muziek. Iets minder succesvol was het optreden van een groep meiden met gitaar en zang die deels uit Amsterdam en deels uit Berlijn kwam. Dat gebrek aan buurtbinding en het slechte weer waardoor ze naar binnen moesten, maakte het tot een wat mindere voorstelling.

Andere parkeerplekken werden veelal ingericht als tuin. Zo heeft iemand een insectentuintje aangelegd, fotografeert de bezoekende insecten en publiceert deze foto’s. Een ander verbouwt planten die kleurstoffen afgeven en weer iemand anders doet bodemonderzoek. Tot nu toe, mooie en minder mooie zondagochtenden, kwamen zo’n twintig tot dertig mensen kijken en luisteren. Een groep buurtbewoners die samen een van de andere parkeerplekken transformeerden tot een gezamenlijke tuin, vormt een vaste kern. Ook schuiven mensen aan, die langslopen en geluiden uit en achter de heg horen.

Dat is ook wat Naomi in grote lijnen de komende maanden van plan is. Met het oog op de herfst en winter zal er waarschijnlijk geen podium meer zijn, maar wel iets met geluiden uit de Heg. Het blijft spannend wat er de komende tijd om 11.00 uur op zondagmorgen bij de Heg achter de Kattenburgerstraat gaat gebeuren. Maar dat het de moeite waard is voor een (om)wandeling staat buiten kijf.

Check www.naomijansen.net