Jeugdland, waarom weten weinig mensen hiervan af? Wat gebeurt er allemaal in Jeugdland? Die vragen ga ik voor jullie beantwoorden. Jeugdland is een organisatie die kinderen meer over de natuur laat weten en de vrijheid alle kanten op laat gaan. Ik heb daarom moeders en kinderen geïnterviewd over wat ze vinden van Jeugdland. Ook Sally Schoen, die hier werkt als coördinator pr en communicatie Ze zegt dat er activiteiten op het water, in de tuinen, modderpoeltjes en vijvers zijn. Dus ik ging maar eens rondkijken in Jeugdland naar wat er allemaal te doen is.

Arif Oemar  | Foto’s Gerda van ’t Hoff

Verslaggever Arif Oemar

Sally Schoen vertelde dat er minder dieren zijn sinds de kinderboerderij weg is ‘Om dieren te houden moet je aan veel eisen voor dierenwelzijn voldoen. We hebben toen samen met de gemeente gekozen om in andere dingen te investeren op Jeugdland. Maar we hebben wel nog twee vrouwtjespauwen, we noemen ze allebei Jeroen. Veel ganzen, een paar kippen en Poekie de kat. De kat valt geen dieren aan, hij heeft blijkbaar genoeg aan zijn kattenvoer.’ Ze proberen een goede balans met de dieren in stand te houden.

Ze hebben ook wilde dieren gevonden, zoals een ringslang van bijna een meter lang! Maar ringslangen zijn niet gevaarlijk voor mensen, ook niet voor kinderen. De kans is heel klein dat je ringslangen tegenkomt. Als je er wel een tegenkomt, heb je een fotomoment.

Ze doen niet alleen dingen met dieren, maar vooral veel voor kinderen. Pieter (3 jaar) vindt het leuk om te ravotten en verdwaald te raken. Je kunt hutten bouwen (vanaf 6 jaar) met hamer, spijkers en hout. Als je geen hout hebt moet je even vragen bij de vrijwilligers. Je kunt veel meer dingen doen, zoals op de kabelbaan gaan, er is watersport, een reuze glijbaan en er is een modderpoel, bij het blotevoetenpad. Er zijn nieuwe attracties, zoals een waterklimpark met vrije val in het water. Voor kleine kinderen is er het kabouterpad. Met alles en iedereen wordt rekening gehouden en er zijn overal wel medewerkers.

Je leert heel veel op Jeugdland, zoals wat je wel kunt eten en wat niet; wat gevaarlijk is en wat niet; wat je kunt met je lichaam zonder je te bezeren en hoe je groenten moet verbouwen om te koken. Verder houden ze rekening met insecten, ook die in het water leven. Ze hebben bijenkorven en bloemenvelden. De kinderen leren over waterbeestjes door met een netje in het water te gaan en te kijken welke beestjes ze hebben gevangen.

Je kunt er ook je verjaardagsfeest vieren, zoals Sara en Luka dat hebben gedaan. Dat is leuk omdat je overal naartoe kunt gaan, plezier maken, er zijn speeltuinen en je kunt pizza bakken in een grote pizzaoven. Luka is bijna 8. Hij heeft net zijn zwemdiploma en houdt van watersport. Op het land houdt hij van hutten bouwen. Hij komt vaak in Jeugdland en wil nog vaker komen. Hij geeft het een 10. Hij wil wel meer dieren hebben. Het liefst een pinguïn, maar dat kan natuurlijk niet.

Er komt nog een nieuwe stadsboerderij. De oude schuur is een paar jaar geleden afgebrand. Op de plek waar de kinderboerderij stond komt een nieuw gebouw, de stadsboerderij. Dit wordt een fijne ruimte waar Jeugdland workshops en lessen over de natuur zal geven. Ik heb zelf de maquette gezien. Het wordt groot, met veel natuur. Ik zag een terras onder pergola’s, vogelhuisjes en een paal voor een ooievaarsnest. Het ziet er heel leuk uit, ik geeft het 10 punten.

Ik vind ze wel creatief. Er was laatst een storm, waardoor veel bomen zijn omgevallen. Daarvan maken ze nu klimbomen en schommels. Ze hebben er het beste van gemaakt, het is heel leuk.

Voor de ouders is er een café, daar kunnen ze koffie drinken en babbelen met andere ouders, terwijl de kinderen plezier hebben. De moeder van Sara (9) vindt Jeugdland zo leuk omdat het groot is. Zelf wonen ze klein. Het is gratis, daarom kunnen ze vaak komen. Ze houden van Jeugdland omdat het buiten is, er veel verschillende mensen zijn en je goed vriendjes kunt maken.

Jeugdland heeft goede samenwerking met andere organisaties. Daarmee halen ze leuke gebeurtenissen naar Jeugdland. Bijvoorbeeld optredens en toneelstukken. Deze zomervakantie zijn er elke dag gratis workshops, tot 3 september. Je kunt de workshop ‘natuurclub’ volgen, waarin je leert over de natuur. Of de ‘outdoorclub’: ik weet niet precies wat dat is, maar daar kom je wel achter.  Of ‘maakland’, waarin je leert iets te maken, je eigen skelter, of van een stuk touw een springtouw. Jeugdland heeft ook een natuurzwembad waar je voor 3 euro lekker kunt zwemmen in het Nieuwe Diep onder begeleiding van getrainde badmeesters Er is nog veel meer, kom op bezoek en heb veel plezier!

Jeugdland! Zoek het op!

Jeugdland is niet zo bekend, omdat het verstopt is in een buurt waar weinig mensen komen. Veel kinderen komen op Jeugdland via de school, maar meestal wisten ze nog niet dat dit in hun eigen buurt was. Hopelijk weet je nu wat Jeugdland is en ga je er ook naartoe.  Ze geven entertainment voor jong en oud, dus je kunt je hele familie meenemen die van natuur houdt. Ik denk dat ik de nieuwe attractie op het water leuk ga vinden. De hutten zijn altijd de moeite waard. Gewoon klimmen, klauteren en bouwen.

Jeugdland is gratis toegankelijk, iedereen is welkom! Check de agenda op de website voor de activiteiten.

Check jeugdlandamsterdam