Home Overzicht Napolitaanse ‘caffè sospeso’ nu ook in Amsterdam

Napolitaanse ‘caffè sospeso’ nu ook in Amsterdam

0

Met caffè sospeso deel je twee koffies. Je rekent er twee af en je krijgt er maar een. Het tweede koffietje kan dan worden besteld door iemand die dat zich niet kan veroorloven. Het idee is geïnspireerd door een Napolitaanse traditie die ook is overgewaaid naar andere Europese steden. In Amsterdam is er nu  ‘Bonnetje voor een Ander, opgezet door de PvdA.

Amsterdammers zoeken elkaar graag op, bijvoorbeeld in de kroeg. Helaas is de warmte en gezelligheid van deze ‘buurthuiskamers’ soms ver weg voor veel Amsterdammers. Een lekker warm drankje bestellen is niet voor iedereen een optie. Daarom zette de Partij van de Arbeid Amsterdam, in samenwerking met een aantal cafés, de actie’ op. In Oost zijn dat café Gijs de Rooy, café Dorst, café Hesp en café Eik en Linde.

‘Omkijken naar elkaar hoort bij onze sociale stad’, licht Lian Heinhuis, van de PvdA, het initiatief toe. ‘Het buurtcafé is vaak een plek die dient als woonkamer van de wijk, waar mensen elkaar tegenkomen en met elkaar in gesprek gaan. Helaas zien we ook veel eenzaamheid, juist in de wintermaanden, mede omdat veel van het sociale leven geld kost. Met dit initiatief kunnen Amsterdammers elkaar blijven ontmoeten, ongeacht de grootte van hun portemonnee.’

Deelnemende cafés geven gasten twee mogelijkheden: een extra koffie afrekenen, een ‘Bonnetje voor een Ander’ betalen voor een mede-Amsterdammer of als je het financieel niet ruim hebt: je koffie of thee op het ‘Bonnetje van een Ander’ zetten. Zo kunnen stadsgenoten samen van de warmte en gezelligheid van het buurtcafé genieten. De actie is van start gegaan op vrijdag 22 december en loopt een maand. Het zou natuurlijk mooi zijn als de caffè sospeso in Amsterdam ook een vaste traditie wordt.

Deelnemende kroegen
• Centrum: Eik en Linde, Bouwman, De Gaeper, Oosterling, Blaauwhooft, Hoppe, Thijssen
• Nieuw-West: De Roosenboom
• Noord: ‘t Sluisje
• Oost: Gijs de Rooy, Dorst, Hesp
• Weesp: ‘t Helletje, Bijna Thuis
• West: De Toog, Binnepretje
• Zuid: Eddy Bar, Van Wou, Wildschut
• Zuidoost: Oma Ietje