Nederlands Marionettentheater komt ook met voorstellingen op woensdagmiddag

0

Het oudste Marionettentheater van Nederland, gevestigd op een zolderverdieping in de derde Oosterparkstraat, gaat vanaf september ook voorstellingen geven op woensdagmiddag.

Tekst, camera en montage Liesbet Zikkenheimer oo-tv

Het is een steile klim over smalle trappetjes. Valt me niet mee. Maar de verrassing wacht op zolder: een klein intiem theatertje voor maximaal 45 personen. Met in het midden verhoogde bankjes speciaal voor kinderen.

Als Mariska en René in hun rol kruipen, en de poppen op de arm nemen, zijn ze helemaal in de ban van het verhaal. Met verdraaide stemmen spelen ze vol vuur en enthousiasme de verschillende karakters van het sprookje. Schapen worden in de stal gejaagd en de koning laat in het bad de zeep uit zijn handen glibberen.

Mariska is kleindochter van opa Bert Brugman, de bekende poppenspeler. Ze kan enthousiast vertellen over de historie. Hoe haar opa 95 jaar geleden ook op zolder is begonnen. Maar ook over de glorie tijden en de opkomst van de Nederlandse televisie. Wie kan zich nog de KRO-serie ‘Dappere Dodo’ herinneren? Natuurlijk nog in zwart/wit. De originele poppen van Dappere Dodo staan nu in Beeld & Geluid.

Mariska nam in 2000 het theater weer over van haar vader Joost Brugman. Hij heeft zelfs nog patent gekregen op het model marionettenpoppen waarmee dit theater werkt. Met draaibare dkoppen, en lange armen met drie gewrichten ondersteunt door stuurstokken. Nu worden de poppen door Mariska zelf gemaakt. Ook de decorstukken worden door haar ontworpen en gemaakt.

Elk weekend worden er twee voorstellingen gegeven. Op zaterdagmiddag en zondagmiddag en in de schoolvakanties (behalve de zomervakantie). En nu ook op woensdagmiddag. Het Nederlands Marionettentheater speelt steeds een van hun elf klassieke of zelfbedachte spannende sprookjes zoals Repelsteeltje, Pinokkio en De gelaarsde kat. De familievoorstellingen zijn bedoeld voor kinderen van ongeveer 4 tot en met 12 jaar en hun begeleiders. Ze duren ongeveer een uur.

Check Het Nederlands Marionettentheater,
Derde Oosterparkstraat 144/3
Voorstellingen op zaterdag en zondag en in de schoolvakanties
Reserveren 06 4889 2210