Zaterdagochtend, 14 januari, 9.30 uur: met een stevige wind en in onophoudelijke regen loop ik richting het Watergraafsmeermuseum, naast de Jaap Edenbaan. Daar hoop ik Ron de Wit te spreken want door zijn actie op de website van Vrienden van De Watergraafsmeer en in Dwars heeft Natuur je beste buur 42 nieuwe nestkastjes gekregen.

Dick Feenstra

Ron wuift alle aandacht en complimenten weg: ‘Die moet naar de vrijwilligers van Natuur je beste buur gaan (afgekort NJBB). Zij zijn de helden.’ Hij heeft slechts in een behoefte voorzien: nieuwe nestkastjes, want die gaan maar zo’n vijf  jaar mee. Els de Vos, de grande dame van NJBB, zet zich in voor het groener maken van de sportvelden en voor verantwoord natuurbeheer. Dat doet ze in samenwerking met de mensen van het beheer van de sportvelden van Middenmeer en Voorland en een veertigtal vrijwilligers.

Vliegopening

Op de eerste verdieping van het beheergebouw worden we ontvangen met koffie, thee en zelf gebakken appeltaart en een bus slagroom. Want er valt iets te vieren: 42 nieuwe nestkastjes die de actie van Ron de Wit opleverde! Ron stelt me voor aan Wim Horst omdat die over de nestkastjes gaat. Hij heeft ze allemaal in zijn schuurtje staan. Die voorziet hij van NJBB letters, hangt ze met vrijwilligers op, waar mogelijk met de vliegopening naar het oosten.

‘Sinds ik puber was, houden vogels me bezig,’ zegt Wim, ‘nu ik met pensioen ben, kan ik mijn hart ophalen door ze nestgelegenheid te bieden. De nestkasten worden elk jaar gecontroleerd, schoongemaakt en zo nodig vervangen. Een merel, fitis of de kleine karekiet bouwen zelf hun nesten, net als zwaluwen. Voor kool- en pimpelmezen is het nodig ze een mogelijkheid tot broeden te bieden. Daar maakt de bonte specht ook wel eens gebruik van door de vliegopening te vergroten net als de halsbandparkiet.

Vlinderidylle

Sinds 2005 zijn vrijwilligers van NJBB in de Sportparken Middenmeer en Voorland aan de slag om de randen van de sportparken te verfraaien, o.a. met het planten van dotters en aronskelken.

Er zijn ijsvogelwanden aangelegd, die onderhouden en gemonitord worden. De vlinderidylle is er gekomen waar tussen april en september iedere week minstens twee vrijwilligers vlinders, hommels, wilde bijen en planten tellen. Verder harken ze gemaaide stukken af, zaaien die in met bloemrijke mengsels, planten bollen, schonen poelen, knotten wilgen, rapen afval, leggen uittreedplaatsen aan voor kleine zoogdieren op steile oevers. Dit is een greep uit de activiteiten van NJBB. Ook scholen vrijwilligers zich, ontdekken dankzij apparatuur welke vleermuizen zich rond de sportparken thuis voelen en welke nachtvlinders er actief zijn.

Aanmelden

Deze zaterdag blijft het de hele dag gieten en worden de eerste twee nestkasten opgehangen, waarna Els tegen de vrijwilligers zegt er alle begrip voor te hebben als iedereen binnen nog een kop koffie neemt, maar 11 februari zal er zeker verder worden gegaan met het ophangen van nestkastjes en met andere winterklussen. Heb je zin om actief te zijn in de natuur, meld je aan bij Natuur je beste buur.