Home Nieuws uit Artis Net geboren Grévy-zebra is al erg actief

Net geboren Grévy-zebra is al erg actief

0
Foto ARTIS, Ronald van Weeren.

Gisterochtend is in Artis na een draagtijd van dertien maanden  een Grévy-zebra geboren. Het veulen, een merrie, drinkt goed bij de moeder en is al erg actief. Het is het eerste veulen voor de moeder. Het veulen gaat naar verwachting aanstaande woensdag voor het eerst naar buiten op de Savanne. Bijna drie jaar geleden werd in Artis voor het laatst een zebraveulen  geboren.

Het veulen dartelt al rond maar wordt door de waakzame moeder goed in de gaten gehouden. Vlak na de geboorte heeft het veulen gedronken bij de moeder. Dit is altijd een belangrijk moment, omdat in de eerste melk, de biest, belangrijke afweerstoffen zitten. Het veulen zal op de Savanne  geleidelijk geïntroduceerd worden bij de rest van de zebra’s en uiteindelijk ook bij de grote koedoes en netgiraffen. De kudde zebra’s in Artis bestaat met het veulen erbij uit vijf zebra’s.

Een zebraveulen heeft bij de geboorte geen zwarte, maar bruine strepen. In deze eerste periode versterken de moeder en het veulen hun band, dit wordt ook wel inprenting genoemd. Hierna kan het veulen de geur, de geluiden en het uiterlijk van zijn moeder goed herkennen. De merrie houdt in deze periode andere zebra’s op afstand. Een zebraveulen kan kort na de geboorte al staan en binnen een uur lopen en rennen.

De Grévy-zebra is van alle zebrasoorten de meest bedreigde soort. In de hele wereld komen drie zebrasoorten voor: de steppezebra, de bergzebra en de Grévy-zebra. Er leven naar schattig zo’n tweeduizend individuen in het wild. Het leefgebied in Kenia en Ethiopië wordt kleiner en de zebra’s concurreren met vee om waterbronnen, waar vaak een hek omheen staat. Ook wordt er op ze gejaagd om hun huid.