Home Overzicht Nieuw bestuur geeft Bredeweg Festival een boost

Nieuw bestuur geeft Bredeweg Festival een boost

0
Annelies Buurman stelt het nieuwe bestuur voor: v.l.n.r. Kevin Persijn. Sanne Zwinkels. (voorzitter). Maringe Oomkes. Maaike van Cruchten. Cécile Rongen en Steven Hubeek. Niet aanwezig Marieke Wijma. Foto Sam Schuman.

In het Koetshuis van Huize Frankendael presenteerde Annelies Buurman, die als voorzitter 28 jaar de kar trok, het nieuwe bestuur van het Bredewegfestival. Daarmee is het festival ook dit jaar weer zekergesteld. De plannen zijn veelbelovend, bleek tijdens de presentatie. Op de dag voor Koningsdag is er niet alleen de Opera op Straat, maar ook een muzikale kindervoorstelling. Op Koningsdag zal de omgeving van de Bredeweg weer gonzen van de activiteiten.

Na het festival van vorig jaar was de toekomst van het jaarlijkse feest onzeker. De bestuursleden die vaak gedurende bijzonder lange tijd actief waren, hadden hun functie beschikbaar gesteld. Maar nu is er een nieuwe generatie die met veel enthousiasme het stokje overneemt. De ziel van het festival blijft behouden, wordt verzekerd. Het wordt meer nog een festival van en voor de buurt waarbij nu ook muziek- en dansscholen, sportverenigingen en scouting een rol gaan spelen. Er is veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. Buurtbewoners worden uitgenodigd mee te doen met de organisatie.

Voor het eerst wordt nu ook de Oranje-Vrijstaatkade en het plein voor het Stadsloket bij het festival betrokken. Dat om meer ruimte te creëren omdat het groot onderhoud in Middenmeer sommige straten tijdelijk ongeschikt maakt en het door modder lopen niet aantrekkelijk is. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk waar de werkzaamheden de komende tijd plaatsvinden. Maar totaal komen er vier podia op verschillende plaatsen op het festivalterrein.

De nieuw-gekozen voorzitter Sanne Zwinkels en één van de oprichters van het festival Laurent van der Maesen. Foto Christophe Vroom.

Godfried Jansen is de verantwoordelijke voor de Opera op straat. Hij maakte tijdens de bijeenkomst bekend welke opera dit jaar op het grote podium op de Bredeweg te zien is. Het is ‘La scala di seta’, een opera van Gioachino Rossini. De titel is vertaald naar ‘Liefde aan een zijden draadje’ en een beetje naar deze tijd  toegedacht. Het wordt weer een bewerking die voor een groot publiek toegankelijk is en duurt een uur. Onder meer de Dutch National Opera Academy, de masteropleiding opera van het conservatorium van Amsterdam en het Nederlands Philharmonisch Orkest zijn nauw betrokken bij deze opera van Rossini.

Op hetzelfde podium is dit jaar ook een kinderopera geprogrammeerd met Ton Meijer, operazangeres Marije van Stralen en Ernst Munnike. De kinderopera op de Bredeweg is te zien in de namiddag, voor het Koningsmaal op het Bredewegplein begint. Daarna is de grote mensen opera weer op het podium op de Bredeweg. De volgende dag breekt het festival los in de wijde omgeving van de Bredeweg.