Home Groen Nieuw slingerend bloemenpad in Park Frankendael

Nieuw slingerend bloemenpad in Park Frankendael

0

Onlangs deed ik m’n vaste rondje door Park Frankendael en stuitte opeens op een leuke, nieuwe aanwinst in het park tussen restaurant De Kas en de Springertuin in Engelse landschapsstijl met z’n ruine: een avontuurlijk nieuw slingerpad langs kleurige bloembedden met kruiden en wilde planten.

Jaap Kamerling

Ik kwam iemand tegen, die hier meer van wist. Een bewoonster aan de Middenweg van vlak tegenover het park had het initiatief genomen voor dit spannende paadje: Olivia Langenberg. Ze wil de bewoners uit de buurt meer bij de natuur om hen heen betrekken zodat ze nog meer van hun directe omgeving gaan houden. En dat lukt want ik kwam gelijk al buurman Fred tegen, die vol overgave geniet van het initiatief en hier bijna elke dag komt op z’n dagelijkse wandeling.

Twee jaar geleden groeide er hier nog heel veel riet en zag ik er bijna nooit iemand lopen, een stukje niemandsland eigenlijk. Op een goed moment begon hovenier Chris Barends hier wild bloemenzaad te strooien zodat het gebiedje al gauw meer smoel kreeg. Zo kwam je er opeens leuke margrietjes tegen, wikke, havikskruid, rolklaver en nog meer wilde plantjes.

Olivia wil daar graag samen met vrijwilligers uit de buurt op voortborduren en het stukje park verlevendigen met het slingerpad met zijpaadjes langs vrolijke bloemenbedden. Er komen ook zogeheten eeteilandjes, waar de buurtbewoners vrijelijk eetbare kruiden kunnen plukken. Natuurlijk zal daarbij goed moeten worden aangegeven worden wat wel en niet eetbaar is. Als ik haar spreek, merk ik echter al gauw, dat ik behalve in een bloemenveld ook bijna in een soort mijnenveld terecht kom.

Op het veld wordt aan allerlei touwtjes getrokken, lijkt het. De Vrienden van Frankendael blijken vooraf niet gekend in het plan en hebben bedenkingen. Zelf ben ik Vriend en weet ik hoeveel geestdrift en inzet ze aan de dag leggen voor het beheer van het park. Een andere partij is het stadsdeel en dat ondersteunt het initiatief in het kader van Oost Begroot. En dan heb je hovenier Chris, ook actief Vriend en met een enorme inzet voor het hele park, die pragmatisch met Olivia samenwerkt.

Zij is niet te stuiten in haar enthousiasme en wil heel graag door gaan met haar initiatief in goede samenwerking met de Vrienden. Er die zou toch moeten kunnen ontstaan, dacht ik zelf na het gesprekje met haar. Er ligt dus een mooie taak voor stadsdeelbestuurder Rick Vermin om die samenwerking nu eens goed van de grond te krijgen. Hij is zojuist weer herbenoemd als bestuurder. Dus Rick breng de partijen bij elkaar en laat ons nog meer genieten van het park in al zijn rijke variatie.