Home Overzicht Tuinen drijven de Wittenburgergracht binnen

Tuinen drijven de Wittenburgergracht binnen

0

Meer dan een jaar hebben vlottenbouwers en buurtbewoners samen vlotten gebouwd om die vervolgens om te vormen tot drijvende tuinen. Ze hebben inmiddels een plekje in de Wittenburgergracht gekregen, vlakbij de bandenboot van Robert Jasper Grootveld, de geestelijke vader van de drijvende tuinen.

Op tuinpark Rust en Vreugd in Noord hebben de vlottenbouwers gerecyclede EPS-blokken met windreductiegaas en visnetten ingepakt. Deze blokken van 100x100x50 cm zijn de ‘lego’-steentjes waarmee zij de vlotten hebben gebouwd. De vlotten zijn inmiddels omgetoverd tot drijvende tuinen.

Deze nieuwe drijvende tuinen hebben inmiddels een hele historie. In 2020 jaar won het plan ‘Drijvende tuinen op de Oostelijke Eilanden’ met een ruime meerderheid aan stemmen bij het geldverdeelproject Centrum Begroot. De initiatiefnemers kregen toestemming om het plan te realiseren en ontvingen het te winnen bedrag van 50.000 euro van Stadsdeel Centrum. Toen het vorig jaar juni zover was om het plan te realiseren, hield het hetzelfde stadsdeel dat tegen met een dwangsom van ook 50.000 euro.

De makers van de drijvende tuinen zouden in overtreding zijn omdat ze geen duurzame materialen hadden gebruikt. Maar ja, drijvende tuintjes van biologisch afbreekbaar materiaal zijn niet mogelijk. Die vallen op een gegeven moment uit elkaar. De watertuinmannen tekenden bezwaar aan en de tuinen op het water bij Wittenburg zijn nu realiteit. Nu kunnen ze met bewoners aan de slag om er een groene gracht van te maken.