Home Oostelijke Eilanden Nieuwe aflevering van podcast ‘Ziel van het Marineterrein: een tinnen huwelijk’ online

Nieuwe aflevering van podcast ‘Ziel van het Marineterrein: een tinnen huwelijk’ online

0

Ruim tien jaar geleden werd de bestuursovereenkomst voor het Marineterrein ondertekend. Sindsdien wordt het gebied adaptief ontwikkeld door Bureau Marineterrein in aanloop naar een nieuwe toekomst als innovatieve stadswijk. Maar wat is adaptief ontwikkelen nu echt? Wat kunnen we ervan leren? Wat moet er tien jaar na dato nou daadwerkelijk, echt, per se, zonder pardon en absoluut mee naar de toekomst van dit gebied?

In het vierde seizoen van de podcast ‘Ziel van het Marineterrein’ gaat presentator en architectuurhistoricus Marieke Berkers op zoek naar de bijzondere momenten van tien jaar Bureau Marineterrein.

In een aantal kijkjes achter de schermen ontmoet Marieke meemakers van het eerste uur, uit de buurt en van het collectief op het terrein. Samen kijken ze terug op magische momenten en op tijden waarin het moeilijk was. En ze blikken vooruit, op
de laatste plek in het centrum van Amsterdam die in samenhang én met ambitie kan worden ontwikkeld. Want hoe blijft het Marineterrein een innovatieve plek? Hoe wordt het unieke van deze plek behouden en wat moet er gedaan worden om dat in de toekomst te borgen?

Extra informatie podcast en afleveringen
Momenteel staan de eerste twee afleveringen van ‘Ziel van het Marineterrein: een tinnen huwelijk’ online. De podcast is te beluisteren op Spotify en Soundcloud. Er komt elke donderdag een nieuwe aflevering online.

Dit zijn de eerste zes van de in totaal tien afleveringen.

Aflevering 1  Hoe het begon
In 2013 is het raak. De kazerne is verouderd en Defensie besluit om het gebied grotendeels af te stoten. Er liggen eindelijk kansen voor de gemeente om het Marineterrein open te stellen voor de stad.
Aflevering 2  Soul-searching
Vanaf 2015 gaat de poort van het Marineterrein open en melden zich honderden gegadigden voor de ruimtes die vrijkomen. Bureau Marineterrein leert om nee te zeggen. Maar wat wil het dan wel?
Aflevering 3  Naar buiten
Als de poort op 5 januari 2015 voor het eerst in de geschiedenis opengaat, roert het Buurtplatform zich onmiddellijk: ‘De kwaliteit die wordt gerealiseerd op het Marineterrein, moet ook afstralen op de omgeving.’ Het Marineterrein moet ook een sociale, nnovatieve, leefbare wijk worden.
Aflevering 4  De olifant in de kamer
In 2018 gaan de ontwikkelingen op het Marineterrein snel. Bureau
Marineterrein maakt plannen voor een aantal grote gebouwen aan de overkant van het hek, aan defensiezijde. Want per 1 juli 2018 draagt defensie een volgend deel van het terrein over. Maar dat loopt anders….
Aflevering 5  Adaptief ontwikkelen, wat is dat eigenlijk?
Trump. Brexit. Covid. Oekraïne. De wereld verandert steeds sneller. Het is zaak wendbaar te blijven en je telkens weer aan te passen aan een nieuwe situatie. Leren leren is de enige manier om weerbaar te zijn en blijven.
Aflevering 6  De kracht van het collectief
De organisaties op het Marineterrein zijn ongelooflijk belangrijk. Ze vormen de backbone van de ontwikkelingen. Ze geven daar kleur en invulling aan. Maar is het genoeg?

De podcast is te beluisteren op Spotify en Soundcloud.