De Drieklimatenkas van de Hortus aan de Nieuwe Herengracht wordt gerenoveerd en is vanaf maandag 26 februari een jaar lang gesloten. De komende maand kun je nog even afscheid nemen. Loop dan een laatste rondje door de geurige subtropen, kom tot rust in de woestijn of warm lekker op in de tropische kas. In juni 2025 is de vernieuwde en verduurzaamde klimatenkas weer open.

De Drieklimatenkas stamt uit 1993 en is toe aan vernieuwing. Na de verbouwing is de Drieklimatenkas veranderd in het huis van de biodiversiteit. In drie verschillende klimaatzones is dan te zien wat klimaat met de biodiversiteit van het leven doet: een cactus ziet er niet voor niets heel anders uit dan een tropische palm.

In 2025 wordt de grote kas aan de Nieuwe Herengracht de eerste duurzame, gasloze publiekskas van Nederland, en de enige plek waar het belang van plantenbiodiversiteit en de relatie met klimaat wordt verteld.

De drie zones in de nieuwe kas verschillen sterk van elkaar, en door ze zo naast elkaar te ervaren wordt duidelijk dat ieder klimaat unieke kenmerken heeft die bepalend zijn voor de ontwikkeling van de planten die er leven. Hierdoor wordt ook duidelijk dat klimaatverandering ingrijpende gevolgen heeft voor planten, plantensoorten en de biodiversiteit.

Voordat de kas is gesloten, kun je nog deelnemen aan de afscheidstour. Op 17 en 18 februari is er een tour om 13.00 uur. De rest van de tuin en de andere kassen blijven gewoon tijdens de renovatie toegankelijk en het hele jaar door worden er verschillende activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd. Zelfs het bouwhek om de kas blijft niet onbenut: ook daar zijn wisselende plantencollecties in te bewonderen.