Home Overzicht Nieuwe corona ademtest geeft razendsnel uitslag

Nieuwe corona ademtest geeft razendsnel uitslag

0
Foto GGD Amsterdam

In de coronateststraten van de GGD Amsterdam krijgen bezoekers straks eerst een ademtest waarmee zij vrijwel onmiddellijk duidelijkheid krijgen als zij niet besmet zijn. De snelle ademtest SpiroNose heeft in de praktijk zijn werking bewezen. Inmiddels zijn alle GGD-teststraten, ook die in de RAI, klaar om deze test te gebruiken. 

Als de SpiroNose een negatieve uitslag laat zien, kunnen de mensen meteen weer naar huis. Gebleken is dat twee derde van de bezoekers die zich laat testen na de snelle ademtest geen extra test meer nodig heeft. De snelle ademtest is namelijk zeer betrouwbaar bij een negatieve uitslag. Als de test geen negatieve uitslag kan bepalen, dan volgt er meteen een andere test. Die testen worden op dezelfde locatie, tijdens dezelfde afspraak afgenomen.

‘Sneltesten zijn een belangrijke volgende stap in de bestrijding van het coronavirus’, zegt wethouder Simone Kukenheim. ‘Door sneller en laagdrempeliger te testen kunnen we het virus beter onder controle houden in onze regio, waar het aantal besmettingen nog steeds hoog is. Daarnaast is het een belangrijk instrument om onze bewoners te beschermen en om uit de pandemie te komen, zodat de samenleving weer langzaam kan opstarten.’

De SpiroNose, de elektronische neus waarvan bij de ademtest gebruik wordt gemaakt, meet het complete mengsel van stoffen in de uitademingslucht. Dit ‘ademprofiel’ wordt direct doorgestuurd naar een online analyseplatform. Hier wordt het ademprofiel vergeleken met duizenden andere ademprofielen van personen met en zonder een Covid-19 diagnose.