Home Overzicht Nieuwe grootschalige urban sportlocatie op mr. Visserplein

Nieuwe grootschalige urban sportlocatie op mr. Visserplein

0

Een grootschalige urban sportlocatie gaat deze maand van start op, of beter gezegd, onder het mr. Visserplein. Op deze bijzondere locatie waar eerder TunFun was gevestigd, wordt op een oppervlakte van bijna 4.000 vierkante meter voor jong en oud een breed scala aan urban sports aangeboden.

Redactie | Foto’s Benjamin van der Veen

Sinds enkele maanden geeft VROG Urban Movement op deze locatie al freerunning trainingen, maar nu wordt in januari ook gestart met trampoline springen en danslessen. Vanuit de basis van VROG wordt freerunning en trampoline aangeboden. Dit wordt nu aangevuld met een ninja parcours voor kids, en natuurlijk breakdance en andere hiphop dansvormen.

Volgens Marco Gerris van ISH Dance Collective staan dansers en urban sporters bij ISH al ruim twintig jaar naast elkaar op het toneel, maar daarbuiten zijn het vaak toch heel gescheiden werelden. ‘Het is voor mij ontzettend gaaf om te zien dat nu voor het eerst al die mensen en disciplines samen op deze mooie locatie kunnen trainen. Het is ons doel om naast de trainingsfaciliteiten zo ook een podium te creëren voor allerlei publieke events, zoals dance battles en workshops. Deze nieuwe sportlocatie is voor de ontwikkeling én het behoud van danstalenten voor Amsterdam van groot belang.’

VROG-voorzitter Peter de Jong is ook enthousiast: ‘Urban sports zijn booming! Als geboren Amsterdammer ben ik heel blij om nu midden in het centrum van Amsterdam één van de grootste urban sporthallen in Europa te openen, bereikbaar voor iedereen. Dit gaat niet alleen de sportbeleving van Amsterdammers veranderen, maar zal Amsterdam in één klap ook internationaal als urban sports stad op de kaart zetten. De samenwerking met ISH moet ervoor zorgen dat het niet alleen sporthal wordt, maar ook een plek waar mensen samenkomen en waar de lifestyle en creativiteit van de bijbehorende street cultures een plek krijgen.’

VROG is een parkour/freerunning club met ruim 450 actieve leden en was sinds 2015 gevestigd in een hal op het terrein van de Jaap Eden IJsbaan. ISH Dance Collective is een internationaal gerenommeerd dansgezelschap met voorstellingen waarin hiphop dans, freerunning, skating, en BMX centraal staan. ISH won in 2020 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs.

Naast sportbeoefening wordt de nieuwe VROG Urban Movement op het mr. Visserplein ook een echte community plek, waar ervaren urban sporters samen kunnen trainen en chillen. Want urban sporten is meer dan sporten alleen. Ook kunnen er kleine evenementen worden georganiseerd, die specifiek op deze communities zijn gericht, zoals dance battles en freerunning jams.

Het nieuwe urban sportinitiatief van VROG en ISH sluit aan op de Amsterdamse Agenda Urban Sports 2021-2025, die door de gemeenteraad is vastgesteld. Deze agenda is samen met meer dan veertig urban sportpartijen uit de hoofdstad ontwikkeld, waaronder ISH en VROG. Met de Agenda Urban Sports wil Amsterdam een echte ‘urban sportstad’ worden met een aantrekkelijke openbare ruimte, bijzondere plekken om te sporten en te bewegen en toonaangevende evenementen vol sport en cultuur.