IJshockey | Zaterdag begon het U21-team van de Amsterdam Tigers aan het nieuwe jaar met eenĀ  – als vanouds – temperamentvolle partij tegen de Eindhoven Kemphanen. De volgende dag kwamen de Red Eagles uit Den Bosch langs. Ook deze wedstrijd had momenten die gaandeweg zenuwslopend werden.

Lewis Daniels

De Tigers zijn sterk in hun eerste periode van 2023. De ploeg leidt en vermijdt de strafbank. Links van de bench gaan de deuren wel open. Tot de eerste rust zitten de Kemphanen vier minor penaltyā€™s uit. In de negende minuut maakt Amsterdam tijdens een dubbele powerplay het eerste punt van de avond dat op het bord verschijnt. Een vlak daarvoor gemaakt doel is om onduidelijke redenen afgekeurd. Bijna zes minuten later is het weer raak, 2-0. Een opsteker voor de Tigers, die tot deze avond steeds achterliepen op Eindhoven.

Na de rust raken de strafbanken aan de rechterkant ook bezet. Hoewel over de hele avond Eindhoven de lijst met penaltyā€™s aanvoert, doen de Tigers dat in de tweede periode (die ook hun zwakste fase van de partij is). Amsterdam laat zich soms te veel meeslepen door het fysieke (en provocerende) spel van Eindhoven en geeft de tegenstanders zo een powerplay waarin de eerste tegengoal valt, 2-1. Kort daarna, beide teams staan met complete bezetting op het ijs, komen de Hanen met de gelijkmaker. Veel tijd om daarvan te genieten is er niet, de Tigers schrijven al gauw nog een punt bij, 3-2. Vervolgens luidt Eindhoven de bel en gaan de teams met gelijke stand naar de tweede onderbreking.

Aan het begin van de derde periode is het voor de Kemphanen fileparkeren bij de strafbank. Het team dat al een kleine bezetting heeft, moet tijdelijk drie man missen. Amsterdam zit goed in de wedstrijd en profiteert van de dubbele powerplay, 4-3. De voor het publiek vermakelijke wedstrijd wordt vuriger. Beide teams spelen op de counter, het gewenste resultaat blijft uit. Dat de tijd gestaag vordert, is in het voordeel van de thuisploeg die eerder dit seizoen met 0-4, 7-6 en 1-2 werd gepasseerd door de Hanen. Ditmaal trekken ze met 4-3 aan het langste eind.

Ook de wedstrijd tegen Den Bosch heeft pieken en dalen. Na twee tegengoals maken de Tigers in de elfde minuut hun eerste punt. Tijdens een powerplay voor de gasten wegens boarding incasseert de thuisploeg nog een raak doelschot, 1-3. Tot halverwege de tweede periode lukt het de Tigers niet in te lopen op de Eagles. Dan komt er schot in de zaak en trekt Amsterdam bij naar gelijke stand. De teams gaan met 3-3 de tweede rust in.

Aan het begin van de derde periode profiteren de Tigers nog van een powerplay en komen ze op voorsprong. Als de Eagles weer met volle bezetting spelen is het opnieuw raak voor Amsterdam, 5-3. Het antwoord van Den Bosch laat op zich wachten tot een razendsnelle uitbraak die de te laat toegesnelde Amsterdamse verdediging en goalie niet meer kunnen stoppen, 5-4. In de eindfase van het spel slaan de Dragons opnieuw munt uit een powerplay en staan ze weer gelijk met Amsterdam, 5-5.

De Tigers zetten alles op scherp en weten twee minuten later weer vooruit te lopen op de gasten, 6-5. De pret is van korte duur. Veertien seconden later schiet ook Den Bosch voor de zesde keer raak, waardoor de wedstrijd met gelijke stand wordt beslist. Een koppositie zit er voor de Tigers nog niet in, het team is wel gestegen naar de derde plek en balanceert daar tussen de Kemphanen en de Eagles.

Volgende week gaan de Tigers naar Den Bosch voor een vierde ontmoeting met de Eagles. Zaterdag 28 januari spelen ze thuis tegen Hijs Hokij Den Haag, de nummer een in de competitie.