In het nieuwe H’ART Museum arriveerde een van de kopstukken van de langverwachte tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder. De conservatoren van het museum pakten een antieke buste uit. Een kop van een statige man en waarschijnlijk Caesar (60-44 voor gangbare jaartelling). Het is een bruikleen van het Museo Nazionale Romano in Rome.

De marmeren kop komt dicht in de buurt van hoe de bronnen zeggen dat Caesar eruitzag. Vooral de zelfverzekerde blik en zijn haarstijl zijn treffend. Ze komen overeen met andere portretten die zijn bestempeld als afbeeldingen van de dictator. Een kapsel met korte krullen, gekamd over een wijkende haarlijn rondom het brede voorhoofd maakt het beeld compleet. De buste wordt in de tentoonstelling naast vier andere koppen van Caesar getoond. De vijf meest gangbare interpretaties van Caesar zijn nu voor het eerst samen te zien. Julius Caesar is te zien vanaf zaterdag 16 september tot en met maandag 20 mei 2024.

Julius Caesar te zien vanaf zaterdag 16 september

Het nieuwe H’ART Museum aan de Amstel brengt internationale topcollecties naar Amsterdam. Daarvoor wordt geput uit de rijke en uiteenlopende collecties van drie wereldberoemde musea: British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Julius Caesar is de eerste tentoonstelling onder de nieuwe naam van het museum, maar nog niet in samenwerking met de nieuwe museumpartners.