Home Dwars nieuws Nieuwe helden

Nieuwe helden

0
Op IJburg en het Java-eiland loopt nu een proef met GFT-bakken.

Omdat er een interessante conclusie volgt aan het eind van dit stukje, wil ik het nog even hebben over afval. Had ik het op deze plek al eerder over, maar er zijn ontwikkelingen. Zo heeft de gemeente bedacht om te stoppen met de inzameling van plasticafval. Dat is jammer, ik had net mijn gescheiden-afvalbeleid binnen het gezin succesvol doorgevoerd, maar ik zie ook pluspunten.

Peter Hoogendijk | Dwars

Het blijkt dat er veel méér plastic ingezameld kan worden via een zogeheten nascheider. Dat is een machine die plastic uit het restafval kan vissen, voordat dat afval de oven ingaat. Dat doet die machine veel beter dan wij, onhandige en tegenstribbelende bewoners. Wij gooien namelijk het verkeerde afval bij het plastic, waardoor de hele operatie misloopt en het afgekeurde plastic alsnog in de oven belandt. Dat is jammer, het is duur en een beetje dom. Het paard achter de wagen. Bovendien zijn die hoge plastic-afvalcontainers niet het allermooiste straatmeubilair, dus weg ermee. Kan dat bolle oranje poppetje ook met pensioen.

Misgelopen
Wij Amsterdammers zijn dus als groep ongeschikt voor de gescheiden inzameling van plastic afval. We maken er een janboel van. De gemeente heeft nu een beter plan: namelijk de gescheiden inzameling van GFT afval (Groente, Fruit en Tuinafval). Dat is in het verleden al een keer enorm misgelopen, zelfde verhaal als het plastic nu, dus allemaal partijen vervuild GFT die alsnog naar de verbranding gereden moesten worden. Toen al jammer, duur en dom, zou je zeggen. De ezel en de steen. Maar er zijn intussen wel lessen geleerd.

Even een ander lesje: je hebt GF, Groenteschillen en Fruitresten. Allemaal rauw spul dat je in je eigen compostbak gooit en dat je tijgerwormen lekker vinden. Wel koffieprut en geen citrusschillen (dat gaat schimmelen). Goed spul, GF. Dan heb je nog de T van grof Tuinafval. Ook goed spul, maar ongeschikt voor compost en ongeschikt om er groengas van te brouwen. Wel kun je het versnipperen en er tuinpaden mee beleggen. Dan is er nog de E van Etensresten, dat is alles wat met eten te maken heeft: restjes pasta en patat, oud brood, bakolie, kippenbotjes en citrusschillen (hier wel). Totaal ongeschikt voor de compostbak op je balkon (stank en ongedierte), maar wel perfect om te vergisten.

Win-win
GF en E samen is het allermooiste afval. Groente, Fruit en Etensresten. Wat we vroeger aan de varkens voerden. Het wordt ook wel ‘natte fractie’ genoemd. Het brandt slecht in de afvalovens, maar je kunt het heel goed vergisten om er groengas van te maken. Het restant is zeer goede compost. Bruikbaar, waardevol en circulair. Het gaat wel om 70 miljoen kilo per jaar hè! Ongeveer een derde van het Amsterdamse huishoudelijk afval. Hallo! Bijkomend voordeel is dat de natte fractie dan niet bij het restafval komt, waardoor de nascheidingsmachine nog veel beter (schoner) plastic kan isoleren. Waardevol GF-E en schoner restafval, ik zeg ‘win-win’.

Probleem is natuurlijk de slordige, ongeïnteresseerde Amsterdammer die al z’n afval door elkaar gooit. Naar verluid doen vooral de rijkere bewoners niet aan afvalscheiding, want daar hebben ze geen tijd voor. Te druk met hun eigen scheiding. Op IJburg en het Java-eiland loopt nu een proef met een pasjessysteem. Alleen met een pasje kun je de afvalbak openen om je GF-E in te gooien. Het is een succes, de kwaliteit van het GF-E afval is zeer hoog en er doen voldoende mensen mee, hoewel nog lang niet iedereen.

Komt de conclusie: GF-E inzameling is alleen geschikt voor mensen die het snappen en die meehelpen. Nieuwe helden zijn het. Je zou ze moeten belonen, bijvoorbeeld met een lagere afvalstoffenheffing, gratis compost en een kus van de wethouder.

Wil je ook GF-E inzameling in de Watergraafsmeer? Stuur me een e-mail [email protected]