Home Amstel- en Bajeskwartier Nieuwe mijlpaal in bouw De Vrijheid in Bajeskwartier

Nieuwe mijlpaal in bouw De Vrijheid in Bajeskwartier

0

Na een bouwtijd van iets meer dan anderhalf jaar is het hoogste punt bereikt in de bouw van woongebouw De Vrijheid in het Bajeskwartier. De Vrijheid staat in het midden van de nieuwe stadswijk Bajeskwartier en biedt straks plaats aan 140 sociale huurwoningen voor woningcorporatie de Alliantie. De liftplaat die het hoogste punt markeert, werd voorzien van een vlag en onder toeziend oog van de bouwplaatsmedewerkers geplaatst. 

De Vrijheid is één van de appartementencomplexen in deze nieuwe stadswijk en het eerste gebouw van het centrumcluster dat nu in aanbouw is. De Vrijheid telt veertien verdiepingen en biedt plaats aan 140 sociale huurappartementen van circa 48 m², 70 m² en 80 m². Door de variatie in type appartementen biedt De Vrijheid passende woningen aan iedereen.

Het ontwerp is van de hand van Atelier Kempe Thill. Het gebouw is ontworpen rondom een groot atrium dat ruimte biedt aan ontmoeting en sociale verbinding. Ook komt hier een groene binnentuin. De Vrijheid beschikt straks over twee groene dakterrassen, ook hebben alle appartementen een eigen buitenruimte. Hier komen binnen en buiten, urban en groen, samen. Bijzonder detail is dat een aantal originele elementen van de Bijlmer Bajes een plek krijgt in het ontwerp van dit gebouw. Op de begane grond van het appartementencomplex zijn een fietsenstalling en een commerciële ruimte opgenomen.

Het doel is om de impact van het Bajeskwartier op het klimaat tot nul terug te brengen. Hier sluit het appartementencomplex De Vrijheid naadloos op aan. Zo is er volop aandacht voor klimaatadaptiviteit in het ontwerp, groene daken vangen het regenwater op en zorgen voor gedoseerd afvloeien van het water. Ook de appartementen zijn duurzaam te noemen. De appartementen worden aangesloten op het collectieve verwarmingssysteem (WKO-installatie) van het Bajeskwartier. Voor de opwekking van elektriciteit worden zonnepanelen op het dak geplaatst.