Home Magazine 1018 ‘Je kunt honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening’

‘Je kunt honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening’

De energiecoach komt thuis op verzoek

0
Foto Elisabeth van Dorp

De gasprijzen schoten in 2022 omhoog vanwege de plotselinge schaarste op de energiemarkt. De gemeente Amsterdam voorzag – vooral bij inwoners met een kleine portemonnee – grote betalingsproblemen. Stichting !WOON kreeg de taak om energiecoaches op te leiden om voorlichting en praktische adviezen te geven.

Elisabeth van Dorp

Sita Ganpat kreeg bezoek van energiecoach Bart Geerink. In haar gezellig ingerichte woning vertelt zij waarom zij dat bezoek had aangevraagd. “Ik wist niet of mijn huis voldoende geïsoleerd was. Ik dacht daar eigenlijk nooit aan. Toen de energiecoach op bezoek kwam, zag hij aan mijn energierekening (gas en elektriciteit) dat ik goed bezig was. Dat is ook niet zo onlogisch, want ik ben me altijd al erg bewust geweest van mijn energieverbruik. Ik respecteer onze luxe. Daarom heb ik mijn vier kinderen op dit punt spartaans opgevoed: kort douchen, geen verspilling alsjeblieft!”

Wat heeft het bezoek van de energiecoach opgeleverd?

“Bart Geerink heeft me laten zien hoe je aluminiumfolie aanbrengt met magneetband op de radiatoren. Hij liet folie achter zodat ik het met mijn zoon verder kon afmaken. Die folie zorgt ervoor dat de warmte niet in de buitenmuur verdwijnt, maar in huis blijft. Ik had al overal spaarlampen, anders had ik die van hem gekregen. Als het nodig was geweest dan had ie ook nog een rol tochtband bij zich. Verder kreeg ik een zandlopertje om korter douchen te timen. Ik vond het al bij al een goede ervaring.”

Sinds winter 2022 – 2023 is Bart Geerink energiecoach bij !WOON en komt op huisbezoek bij mensen thuis. Hij geeft advies en handige tips en helpt zo nodig mee met het aanbrengen van energiebesparende oplossingen.

Waarom bent u dit gaan doen? U krijgt immers maar een minieme vergoeding per huisbezoek…

Bart: “Ik merk dat veel mensen geen idee hebben hoe ze hun energierekening met soms simpele ingrepen flink naar beneden kunnen krijgen. Ik wilde me nuttig maken en voel een grote maatschappelijke betrokkenheid. Samen met bewoners kijk ik naar mogelijkheden voor energiebesparing in hun huis. Ik vertel altijd dat als je vijf minuten in plaats van een kwartier onder de douche staat, je dat – op jaarbasis – honderden euro’s scheelt. De was doen op dertig graden bijvoorbeeld is ook een goed idee. De wasmiddelen van tegenwoordig zijn zo goed geworden dat je je wasgoed makkelijk schoon krijgt bij dertig graden. Het verwarmen van water is namelijk duurder dan het langer draaien van de trommel. En zo zijn er nog meer tips die ik geef. Ik heb altijd leuke gesprekken met bewoners. Het is gewoon erg fijn om dit te doen.”

Is energiebesparing nog wel nodig nadat het prijsplafond voor energie is vervallen per 1 januari 2024?

Bart: “We richten ons vooral op Amsterdammers met een smalle beurs. Zij hebben het meeste baat bij een lagere energierekening. Waarom zou je meer betalen als minder mogelijk is?”

Stichting !WOON is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Wil je ook advies van een energiecoach van stichting !WOON? Meld je aan bij www.wooninfo.nl of bel 020 523 0130