Home Overzicht Nieuwe Noten Amsterdam met Fie Schouten te horen in theatertalkshow

Nieuwe Noten Amsterdam met Fie Schouten te horen in theatertalkshow

Talkshow Dwars door Oost in de Jungle

0
Foto Marek Krupecki.

Fie Schouten brengt geflankeerd door percussionist Achim Heine op 27 oktober in de talkshow Dwars door Oost in de Jungle een ode aan de basklarinet. De basklarinet geldt onder de houtblazers als een topatleet vanwege de sierlijke zwanenhals en het ranke lichaam.

Fie Schouten studeerde bij de bekende basklarinet-vernieuwer Harry Sparnaay die een school aan ruimdenkende basklarinetleerlingen heeft opgeleid. ‘De basklarinet had voor mij iets stoers. De lage klank greep me meteen als kind. In het begin laveer je vooral tussen twee registers. Toen ik eenmaal bij Harry Sparnaay ging studeren vielen de schellen van mijn ogen. Van laag tot hoog, de reikwijdte was enorm op de basklarinet. In sommige stukken haal je zelfs vijf registers’. Vorig jaar verscheen van Fie haar cd Nature met composities van onder andere Olivier Messiaen, Kaija Saariaho en Calliope Tsoupaki.

Fie stelt de concertserie van Nieuwe Noten Amsterdam samen met componist Aspasia Nasopoulou. Ze bieden een podium aan hedendaagse kamermuziek en denkers van nu, waar (inter)nationale componisten premières laten horen en er gesprekken worden gevoerd met kenners uit de Nederlandse muziekwereld. In maart van dit jaar werd geld van het Kickstart Cultuurfonds verkregen voor het verzorgen van twintig concerten. In de komende drie maanden zijn er nog twaalf concerten te beluisteren. Vier daarvan vinden plaats in de thuisbasis, het Plein Theater aan het Sajetplein op 31 oktober, 21 november, 18 en 19 december.

Kom luisteren naar het eerstvolgende concert op 27 oktober a.s. in de Jungle.