Home Lezen en schrijven Hulp bij het vinden van voldoening in je werk

Hulp bij het vinden van voldoening in je werk

0

Na een reorganisatie wist Jolan Douwes twee dingen zeker: ze wilde artikelen schrijven en haar mogelijkheden verruimen. Ze was al journalist en werd ook loopbaancoach. Op donderdag 9 november presenteert ze in Linnaeusboekhandel het boek dat ze met Map Oberndorff schreef: Succes met je carrière! ‘In feite gaat het over de vraag hoe je meer voldoening vindt in je werk.’

Martien van Oorsouw

Jolan en Map zijn allebei loopbaancoach én journalist. Ze werken al jaren intensief samen en begonnen deze maand een eigen loopbaanbureau: Kantel Coaching. In hun boek beschrijven de auteurs zestig herkenbare dilemma’s die betrekking hebben op persoonlijke ontwikkeling, werk- en sollicitatiegebied. De kern van hun loopbaangids is opgebouwd rond de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. De artikelen worden afgewisseld door interviews met deskundigen.

‘De titel is een kwinkslag,’ zegt Jolan Douwes in haar huis in de Watergraafsmeer, ‘de interviews zorgen voor verdieping.’ Ze heeft een brede journalistieke ervaring bij dagbladen, magazines en actualiteitenrubrieken op tv en radio. Nadat ze boventallig werd bij een reorganisatie besloot ze elf jaar geleden als freelancer verder te gaan. ‘Dat heeft goed uitgepakt. Ik schrijf onder andere voor Het Financieele Dagblad over werk en heb een loopbaanrubriek op Villamedia, het platform voor journalisten.’

Verschillende onderwerpen komen in het boek aan bod als prestatiedruk, faalangst en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, maar ook praktische vragen als: wanneer vraag ik naar het salaris bij een sollicitatie?
‘Een carrière is nooit een rechte lijn vooruit, in elke fase komen andere vragen naar voren. We hebben dit boek geschreven voor mensen die ook die vragen hebben, zodat ze kunnen kijken wat bij hen past. De suggesties die we geven zijn vaak gebaseerd op onderzoek. Kijk wat je zelf kunt doen, eventueel met de hulp van een loopbaancoach. Als ik een tip mag geven: als je die nodig hebt, zoek dan een gecertificeerde.’

Sinds 2000 is Jolan betrokken bij de buurt. De geveltuin zorgt voor veel aanspraak, ze spreekt iedereen in de buurt. Met de overbuurman van 81 zit ze er achteraan dat een omgevallen boom opgeruimd wordt en nieuwe bomen worden geplant. Ze pendelt al twintig jaar op en neer naar Friesland: zij wil niet weg uit Amsterdam, haar partner wil Friesland niet verlaten.

De voorbeelden die ze in haar rubriek gebruikt, komen uit haar praktijk. Ze heeft Carla Laan, de eigenaar van de jurkenwinkel op de Middenweg, ook geadviseerd. ‘Goede kleding is belangrijk, bijvoorbeeld als je gaat solliciteren. Je zelfvertrouwen kan er een optater door krijgen. Carla verkoopt kleurrijke, sjieke kleding. Ze vroeg zich af of ze het concept van haar winkel moest aanpassen nu mensen na corona vaker thuiswerken. Mijn antwoord: vraag het je klanten, het is belangrijk dat zij zich gehoord voelen. En kijk of je het aanbod kunt uitbreiden.’ Dat is gebeurd, al zal dat niet alleen door mijn advies komen: Carla verkoopt ook vintage kleding uit haar collectie, tassen en schoenen. Je moet inspelen op actuele ontwikkelingen. Dat pas bij het advies dat managementgoeroe Jos Burgers geeft in het boek: wacht niet op de wind, ga zelf roeien. Heel leuk: Carla Laan komt ook naar de boekpresentatie om haar reactie te geven op de rubriek die ik over haar ga voorlezen.’
‘Succes met je carrière!’ is een boek waar je in kunt grasduinen, maar ook als naslagwerk kunt gebruiken. De reacties die Map en Jolan ontvangen, zijn positief. Het UWV heeft al veel exemplaren besteld.
In de Linnaeusboekhandel geeft Jolan een kleine workshop met een oefening om erachter te komen wat je nou echt wilt. Waar speelde je vroeger mee? Wat vond je leuk om te doen?

De boekpresentatie vindt plaats op donderdag 9 november, aanvang 19.00 uur. De toegang is gratis, wel graag aanmelden via [email protected] of 020 4687 192.