Onzichtbare Vrienden heet het kunstproject van De Rode Loper op School voor basisschool Laterna Magica. Daarmee lieten kunstdocenten het nut en de schoonheid zien van het microscopische leven. Ze gaven zo een tegengeluid aan ‘vervelende virussen’.
Wendeline Thole | Foto’s Rode Loper op School
Een duik in de wereld van de micro-organismen; ze zijn zo klein dat we ze met het blote oog niet kunnen zien! Welke belangrijke rol spelen die bacteriën en schimmels in ons leven? 95% van de microben bestaat uit organismen die ons helpen overleven. En door de kleinste levende ‘wezentjes’ te leren kennen, kunnen we bewuster omgaan met de grote wereld om ons heen. Wat kan een kunstproject hieraan bijdragen?
Monsterlijk goed
In april werkten elf kunstdocenten in alle groepen van de basisschool op IJburg. Met een veelvoud aan materialen en technieken waren kinderen bezig vorm te geven aan onzichtbare vrienden. De kinderen van de onderbouw gingen op onderzoek uit naar minuscule beestjes onder water. Ze leerden over het belang van algen, bestudeerden watervlooien en bootsten die na met stof en draadjes.
Andere groepen namen monsterlijke microben onder de loep en tekenden die met wasco en krijt. Tekenen is zoveel meer dan je ziet! De kinderen werkten samen aan grote tekeningen, die als een harmonicaboek een monsterlijk goed kunstwerk vormen.
Darmflora
Met druktechnieken gingen weer andere kinderen microscopische eencellige diertjes vergroten en daarvan afdrukken maken. Bacteriën, gistcellen, amoeben, pantoffeldiertjes en trompetdiertjes zijn zo voor het blote oog zichtbaar. In prachtige kleuren!
Ook werden de kinderen zich bewust over de nuttige taken van onze darmflora. Van allerlei huisvuiltjes, gevonden stofjes, papier en plastic snippers maakten ze microben. Die werden tussen glazen diaraampjes gezet en vergroot met een projector. De kinderen waren spelenderwijs bezig met compositie, schaal en fantasiewerelden.
Vriendelijke virus-uitbraak
Andere groepen doken in de fascinerende wereld van schimmels. Welke kleuren en vormen kom je tegen? Hoe boots je een schimmel na met textiel? Met naald en draad, wol, stofjes en linten maakten de kinderen een schimmelbroche. Een draagbare schimmel die je overal mee naar toe neemt!
Tot slot werkten de oudste leerlingen met elkaar aan een waanzinnig groot virus. Ze spraken over de eigenschappen van een recent ontdekt, goedaardig virus. Na het schetsontwerp maakten ze met papier en tape, dozen, karton en hout een vriendelijk virus met vele uitstekels. Een virus om niet bang voor te zijn!
Al het werk van de kinderen is op school te zien, een grootse tentoonstelling vol verhalen. Anders gezegd: een vriendelijke, kleurrijke virus-schimmel uitbraak!