Home Overzicht OM wil celstraffen en jeugd-tbs voor jonge drillrappers

OM wil celstraffen en jeugd-tbs voor jonge drillrappers

0

Als het aan het Openbaar ministerie ligt, krijgen twee jonge drillrappers celstraffen en jeugd-tbs opgelegd. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor een steekpartij bij Albert Heijn in de Helmholtzstraat in december 2020.

De jongens horen bij de drillrapgroep FOG (Fully Op Gevaar) uit de Venserpolder. Deze groep heeft al jaren een gewelddadige vete met KSB (Kikkerstein Bende), een rapformatie uit de Bijlmer die banden heeft met Z42, ook uit Zuidoost.

Tijdens een confrontatie tussen de bendes najaar 2019, werd een oudere broer van een van de verdachten doodgestoken. Voorjaar 2020 werd nog een FOG-lid neergestoken door aanhangers van Z42. Aan het eind van datzelfde jaar voltrok zich het derde drama, nu in de Albert Heijn op de Helmholtzstraat in Watergraafsmeer. Zowel een van de verdachten als een lid van Z42 werkten in dit filiaal, de laatste zou zich op social media laatdunkend hebben uitgesproken over de dood van de broer van de verdachte.

Twee vrienden van de verdachte (één van hen is dan nog minderjarig) lopen de Albert Heijn in en zijn op zoek naar het Z42-lid. Als die is gevonden, steekt een van de twee elf keer op hem in. De jongen overleeft het, maar is blijvend verlamd in zijn gezicht. De verdachte die stak wilde de dood van het FOG-lid wreken. Hij is veroordeeld tot 14 maanden cel en jeugd-tbs.

De steekpartij lokt meer geweld uit. Begin 2021 wordt de verdachte van wie de broer is doodgestoken in Almere zelf ook aangevallen met een mes. Hiervoor zijn vier minderjarige Z42-leden veroordeeld.

De verdachten die voor de rechter stonden ontkennen betrokkenheid bij de steekpartij in de Albert Heijn. Ze verschenen al eerder voor de rechter. De zaak liep vertraging op omdat de broer van het omgebrachte FOG-lid aanvankelijk geen en later wel een psychisch onderzoek wilde. Hij blijkt zwakbegaafd, komt uit een crimineel milieu en is bedreigd in zijn ontwikkeling. Het OM pleit daarom voor celstraf en jeugd-tbs. Probleem is dat leden van rivaliserende drillrapgroepen in dezelfde kliniek worden behandeld.

De tweede verdachte is ook zwakbegaafd, voor hem is voorwaardelijke jeugd-tbs geëist. Inmiddels heeft hij in voorarrest zijn straf uitgezeten. Beide jongens zeggen de drillrapscene te hebben verlaten. Ze volgen onderwijs en hebben dagbesteding. De uitspraak is op 22 juni.