De Eerste van Swindenstraat wordt opnieuw ingericht en krijgt een nieuwe rijweg en trottoirs. Bomen zijn gekapt en er zijn nieuwe voor in de plaats gekomen. Een gekapte boom is weer terug en is omgetoverd tot twee verrassende insectenhotels. Passanten kijken een beetje vreemd naar de decoratieve palen. Is het kunst? Nee, ze helpen mee de straat te vergroenen.

Voor er werd begonnen met de herinrichting van de Eerste van Swindenstraat stonden er ook al iepen in de straat. Volgens het stadsdeel waren die voor 70 procent van matige kwaliteit en door de werkzaamheden zouden de wortels worden aangetast. Er zijn iepen voor teruggekomen die minder snel de iepenziekte krijgen. De bomen hebben meer ruimte om te groeien en hebben een zo groot mogelijke groeiplaats. Daarom zijn 73 bomen te vervangen door 56 nieuwe bomen. Eentje kwam dus terug in een andere gedaante: als twee insectenhotels.

Insectenhotels zie je steeds meer langs de openbare weg, maar ook bij veel mensen in de tuin. De hotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van bijvoorbeeld de rups, huisvlieg en bladluis. Een insectenhuis is een broedplaats voor insecten en daardoor help je de insectenpopulatie groeien.

De werkzaamheden in het eerste deel van de Eerste van Swindenstraat zijn in september afgerond.