Home Dwars nieuws Ommetjes in Oost

Ommetjes in Oost

0

We hopen op een mooie herfst. Hier zijn wat tips voor leuke ommetjes in de buurt. En meestal niet langs de bekende plekken.

Jan Dijk | Foto’s via Jan Dijk en Anneke Hesp

In de Fahrenheitstraat is op de hoek van de Weesperzijde een bijzondere zonnewijzer te zien. De tekens van de dierenriem zie je, de zon, de uren van de dag. En bewonder de mooie woningen daar, loop ze even langs. Allemaal bedacht door de gemeente Watergraafsmeer, dus nog van voor de annexatie van 1921. Aan de overkant van de Weespertrekvaart kijkt u naar heel bijzondere, spiksplinternieuwe bebouwing ter weerszijden van Haven Vrijzicht. Dat blauwe huis is wellicht een toekomstig monument. Loop erheen via de Omval en de spoorbrug. Er komt ooit een fiets- en een voetgangersbrug.

Kijk eens naar de gevelstenen in het Rijksmonument Linnaeushof en zoek de logica daarin. Ga de kerk in als dat kan. De architect van dit alles is Alexander Kropholler, vormgever van Katholiek Nederland. Loop een tijdje rond. Een (voormalig) klooster!

Loop vanaf het spoorviaduct Maritzstraat gelijk linksaf over waar ooit de Gooische Stroomtram naar zijn eindstation reed, over de Populierenweg. Even verderop zie je al die enorme wandschilderingen van de Platanenstraat en de Olmenweg. Besteed er een half uurtje aan en rust uit op een bankje in het nabije Wibautpark. Er valt veel te zien en te praten.

Wandel over de Wibautstraat en het Rhijnspoorplein, langs waar het machtige Weesper Poortstation ooit was, over een grote brug richting stad met mooie beelden van Hildo Krop in de hoogte. Op de hoek van de Sarphatistraat een monument voor het station. Niet rechtsaf de mooiste straat van Europa in, maar direct bij de sculptuur rechtsaf de Spinozastraat in. Mooie huizen! U komt vanzelf op een scheve fietsbrug. Dat was een spoorbrug van de Doklijn: een goederenspoorlijn van het Weesper Poortstation over de Sarphatistraat naar Havens Oost. Over het gras van de Mauritskade loopt u terug.

Loop eens vanaf de Linnaeusstraat via de Domselaerstraat (leuke buurttuintjes) naar achter het oude Burgerziekenhuis. Je ziet een ‘kapel’. Daarin waren de operatiekamers. Direct na de bouw, moesten die buiten het ziekenhuis plaatsvinden om besmetting te voorkomen; later was er het mortuarium. Niemand weet waar die ‘engelenvleugels’ vandaan komen.

Loop ook eens door de straatjes van Betondorp. Onder dreiging van annexatie nam de gemeente Watergraafsmeer in 1906 een uitbreidingsplan aan. Voel je even in die tijd. Met de uitvoering moesten ze natuurlijk ergens beginnen. In de hoek bij Diemen dan maar! Alleen de witte huizen met betonskelet zijn bedacht door Amsterdam.