Home Overzicht Omwonenden in beroep tegen woningbouw Koning William

Omwonenden in beroep tegen woningbouw Koning William

0

Het fraaie open uitzicht vanaf de draaibrug bij Artis over de Entrepotdoksluis met de grote ophaalbrug in de Hoogte Kadijk (1903) langs Museumwerf ‘t Kromhout naar de Oosterkerk, drie rijksmonumenten, dreigt te verdwijnen. Er is een vergunning voor kolossale nieuwbouw van 20 meter hoog op de werf aan Hoogte Kadijk. Bewoners zijn een petitie gestart.

Omwonenden hebben op 28 april mei bij de Raad van State beroep ingesteld en daarbij ook om een voorlopige voorziening gevraagd, tegen de wijziging van het bestemmingsplan. Daardoor kon vergunning worden verleend voor de woningbouw op de voormalige werf Koning William aan de Hoogte Kadijk.

Vergunning is verleend voor deze twee woongebouwen.

Het gaat om een locatie in een rijksbeschermd stadsgezicht, tegenover de Oosterkerk, waar twee nieuwe woongebouwen zijn gepland. Er is een werfgebouw gepland van 21,5 meter hoog, bekleed met Cortenstaal roestplaten op palen, met daaronder parkeerplaatsen en fietsenstalling. En daarnaast moet een appartementencomplex komen van 10 meter hoog. Het terrein wordt driekwart volgebouwd.

De bewoners hebben bezwaar tegen de plannen omdat volgens hen het historische karakter van de open werf en alle doorzichten op de Oosterkerk en de Katten-, Witten- en Oostenburgergracht door deze bouwvolumes definitief  zullen verdwijnen. Er loopt een petitie tegen de plannen.